Lähiseudullani ei ole näkynyt ilmoitusta, että täällä jaettaisiin onnellisuutta. Täytynee siis pyrkiä onnelliseksi jotain muuta reittiä.

Vanha viisaus on, että onni tulee eläen. Miten siis elää, että tulee onnelliseksi? Kysyttäessä ikäihmisiltä, mikä vaikuttaa heidän onnellisuuteen, vastauksia tulee useita; terveys, ystävät, varallisuus, eri vuodenajat ym. Itse  voi liikunnalla vaikuttaa varsin paljon terveyteen. Ei kuitenkaan enää, jos se on menetetty. Kuntoilulla voidaan saada kuitenkin ihmeitä aikaan.

UKK sanoi aikanaan:”Kaikki ne syyt, jotka estävät liikkumista, ovat tekosyitä”. Tästä ovat useat samaa mieltä. Kyllä liikkuminen ja varsinkin ulkoliikunta ovat vaaraksi sairauksille ja hyväksi terveydelle. Siis liikutaan.

Nyt on fyysiseen liikunta valjastettu myös tekniikka. On kehitetty tietokoneohjelmia, joiden tarkoituksena on parantaa fyysistä kuntoa. Terveyteen vaikuttaa kuitenkin psyykkinen kunto erittäin paljon. Yksin jo tietokoneen tai älypuhelimen käyttö on hyvää aivovoimistelua. Myös tietokoneen käyttö yleistyy, kun jatkuvasti tulee uusia alueita, jotka siirtyvät tietotekniikan käyttöön.

Jo nyt on meille ikäihmisille tärkeitä toimintoja paljon hoidettavissa internetin välityksellä.  Tietokoneella voi hoitaa pankkiasiat, matkalippujen tilaukset, monet pääsyliput, sähköpostin, hankkia tietoja hakukoneista, katsoa eri yhdistysten toimintakalentereita, soitella vaikka näköpuheluita ja paljon muuta tarpeellista ja hyödyllistä. Pian varmaan myös terveyskeskukset laajentavat Kanta-tiedostoa hyvinvointi- ja terveyspalveluiden tietojen keräilyssä. Sinne annetuista tiedoista on suurta hyötyä pitkäaikaissairauksien hoidossa.

Myös huvipuoli on merkittävä. Pelit, tehtävät, musiikki ym. viihdyttävät käyttäjää samalla kun tietotekniikan tuntemus lisääntyy. Luonnossa liikkumiseen voi hyvin yhdistyy mobiililaitteen tarjoamat mahdollisuudet, kuten sisältötutorkaverini Eeva kirjoitti aiemmin täällä blogissa.

Kaikki ne syyt, jotka estävät opettelemasta tietotekniikan käyttöä, ovat tekosyitä.  Onnelliseksi voi tulla tietotekniikan avulla, jos uskaltaa elää ja opetella uutta.

Unto Rauhala
Kirjoittaja on vielä hetken EL:n liittovaltuutettu ja LähiVerkon sisältötutor.

 

Unto Rauhala (kuvassa oikealla) oli muiden LähiVerkon sisältötutorien kanssa testaamassa ActionTrrack-nimistä mobiilipeliä Lehmirannassa helmikuussa. Joukkueen kanssa oli hauska etsiä uusia rasteja ja ratkoa visaisia tehtäviä.

Unto Rauhala (kuvassa oikealla) oli muiden LähiVerkon sisältötutorien kanssa testaamassa ActionTrack-nimistä mobiilipeliä Lehmirannassa helmikuussa. Joukkueen kanssa oli hauska etsiä uusia rasteja ja ratkoa visaisia tehtäviä.

2 kommenttia - Keskustele aiheesta