Nykyteknologian avulla ikäihminen voi osallistua lottoon tai ylioppilaskirjoituksiin tai mennä pankkiin asioille kotisohvalta.  Myös verkkokauppaostokset ovat yleistyneet vuosi vuodelta.  Tänä päivänä voi tehdä myös ruokaostoksensa netissä, mikä on suuri helpotus monelle ikäihmiselle – varsinkin, jos on liikuntarajoitteinen. Myös ikäihmisten loma syntyy usein kotisohvalla ulko- ja kotimaisia matkoja vertailemalla ja matkavarauksia tehden.  Mikä parasta, internetti on auki ympäri vuorokauden 365 päivää vuodessa.

Palvelut siirtyvät kovaa vauhtia perinteisistä menetelmistä verkkoon.  Ikäihmiset meinaavat jäädä ilman palveluita, jos ei ole nettiä käytössä tai ei osaa käyttää sitä.  Se tarkoittaa sitä, että noin n. 20 prosenttia suomalaista ei saa nettiin siirtyviä palveluita ja ovat siten kansanomaisesti sanottuna purjeissa. Tietotekniikan opettelu ei Suomessa ole ikäihmisellekään tänä päivänä mahdotonta.  On kymmeniä, jos ei satoja eri tietotekniikan oppimiskanavia. Ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua siihen, mitä tietotekniikka tuo arkeen ja samalla auttavat ikäihmistä pysymään aktiivisena ja hyvinvoivana ihmisenä. (Jos itsellä ei ole konetta, sellainen löytyy esim. joka kirjastosta – niissä netin käyttökin on yleensä ilmaista.)

Yli 65-vuotiaat käyttäjät – jopa 100-vuotiaat – kertoivat huomanneensa kuinka tabletin käyttö oli helppoa ja kuinka sitä voi hyödyntää muuhunkin kuin verkkopankin käyttöön. Tilastokeskuksen mukaan jo vuonna 2011 älypuhelin oli käytössä peräti 42 prosentilla 16-74 -vuotiaista suomalai­sista. Vuonna 2014 yli 60 prosenttia 16-89 -vuotiaista suomalaisista käytti älypuhelinta.  Tänä päivänä prosentti on luullakseni vielä suurempi.  Muutosta on tapahtunut myös perinteisten pöytäkoneiden kohdalla.  Kannettavat tietokoneet ovat korvanneet useimmin pöytätietokoneet, mutta tänä päivänä kotitaloudet ovat siirtyneet entistä enemmän kannettavista tablettitietokoneisiin.  Ikäihmiset olivat iloisia huomatessaan, että tabletin käyttö osoittautui sähköisten terveyspalveluiden käytössä merkittäväksi avuksi.  Henkilökohtainen opastus tietokoneen käyttöön madaltaa kynnystä kokeilla uutta tekniikkaa.  Kun laitteet tulevat tutuiksi, kasvaa kiinnostus oppia lisää.  Monet ikäihmiset sopivat lastensa tai lastenlastensa kanssa, että nämä opettavat tabletin käytön heille.  Sitä mukaan vaikkapa Skypen ihmeellinen maailma kuvapuheluineen avautuu ikäihmiselle – ja mikä tärkeintä kuvapuhelut ovat ilmaisia, puhumattakaan siitä kuinka yhteydenpito kuvallisena läheisiin takaa ikäihmiselle henkistä hyvinvointia ja yksinäisyyden torjuntaa. Ikäihmiset, joilla ei ole lähiomaisia, sopivat useasti tabletin käytön opetuksesta naapurien nuorten tai muitten vaikkapa saman ikäisen nettiopastajan kanssa. Palkkioksi nuorille pieni korvaus ja tutorille kahvit ilman pullaa ja hyvä mieli molemmille.

Useat ikäihmiset huomasivat kokeiltuaan tietotekniikkaa, ettei se olekaan niin pelottavaa kuin alkuun ajattelivat.  Parhaita kuulemiani kommentteja tietotekniikan opettelemisesta oli: ”Jos oppii ajamaan rollaattorilla, niin oppii käyttämään tablettia tai muuta tietokonetta, kunhan ottaa oppimiseen aikaa”.

 

Jos liikkuminen sujuu rollaattorilla, opit myös tablettietokoneen käytön.

Jos rollaattori on kulkupelisi, myös tablettietokoneen käyttö onnistuu sinulta.

Tänä päivänä on ikäihmisille tehtyjä tietokoneohjelmia, jotka auttavat ja ohjaavat melkein kaikessa mitä ihminen tarvitsee. Joidenkin toimintojen heiketessä ikäihminen voi silti tietotekniikan avulla jatkaa elämäänsä laaduk­kaana ja turvata mahdollisimman terveen ja toiminta­kykyi­sen ikääntymisen.  Tietotekniikka mah­dol­lis­taa oikea-aikaisen palvelun saamisen oikeaan paikkaan.

Muistetaan vielä, että osallisuus on tärkeä asia vanhuspalvelulaissa.  Samoin kuntalaisten osallisuutta korostetaan tulevassa uudessa kuntalaissa.  Nykyteknologia antaa loistavat mahdollisuudet ikäihmiselle osallistua hoidon, hoivan ja koko elinympäristönsä suunnitteluun. Tietotekniikan avulla kaupungin tiedotukset tulee aina kotiin reaaliajassa, jossa ne voi lukea vaikkapa tabletilta keittiössä, sohvalla tai muualla sopivassa paikassa sopivaan aikaan.

 

Asko Alppi

Kirjoittaja on EL-Ikaalisen hallituksen jäsen ja vanhusneuvoston puheenjohtaja.

3 kommenttia - Keskustele aiheesta