Kuvapuhelu on usein luonnollinen tapa pitää yhteyttä kaukana asuviin isovanhemmat-verkossalapsenlapsiin. Jo pieni vauva oppii tunnistamaan tutut kasvot, vaikka ne olisivat tietokoneen ruudulla. Yhteys isovanhempiin voi säilyä näin etäisyyksistä huolimatta.

Testasimme LähiVerkossa isovanhempien ja lastenlasten yhteydenpitoa Pieni Piiri -palvelun avulla. Pieni Piiri on yksi markkinoilla olevista kuvapuhelusovelluksista, joka on suomalainen ja erityisesti tehty kokemattomalle tietotekniikan käyttäjälle.

”Pilotissa koettiin ongelmia Pieni Piiri -palvelun toiminnan kanssa. Osallistujat eivät näistä kuitenkaan lannistuneet, vaan oma-aloitteisesti etsivät uusia, omaan tilanteeseen sopivia tapoja pitää yhteyttä tekniikan avulla. Tämä kertoi siitä, että vuorovaikutus tekniikan avulla koettiin tärkeäksi yhteydenpidon muodoksi.”

Pilottiin osallistujat saivat valita toiminnan ja puheluiden sisällön kiinnostustensa mukaan, mutta annoimme myös aiheita ja pieniä tehtäviä. Esimerkiksi millaista on soittaa kahvilasta lapsenlapselle kuvapuhelu ja saada hänestä iltapäivän kahviseuraa. Pilotin aikana yhteyttä pidettiin noin kerran viikossa tai useammin, kokeilu kesti 4 kuukautta.

Pilotin loppuarvioinnin voi lukea painamalla tästä.
Lähiverkon blogi: Muista mummoa arkena ja äitienpäivänä