Tälle sivulle on koottu LähiVerkko-projektissa tehdyt kirjalliset materiaalit. Olemme koonneet sivuille

  • erilaiset painetut ja sähköiset opasvihot ja materiaalit
  • vinkkejä ja kokemuksia sisältäviä blogeja

Tervetuloa lukemaan!

 

LähiVerkon tekemät tutkimukset

Vuonna 2017 LähiVerkko tutki ikäihmisten sosiaalisen median käyttöä. Tuloksiin voit tutustua alla olevasta diaesityksestä.

 

Vuonna 2016 LähiVerkko tutki ikäihmisten digitaalista pelaamista. Tutkimuksen tulostenkoonti on luettavissa tästä linkistä.

Vuonna 2014 LähiVerkko toteutti yhdessä KÄKÄTE-hankkeen kanssa tutkimuksen nimellä: Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75–89-vuotiailla”. Tutkimus on julkaistu paperisena KÄKÄTE-hankkeen julkaisusarjassa. Aiheesta lisää tässä lehdistötiedotteessa.

 

Opasvihkot Sinulle ikäihminen tai ikäihmisten kanssa työskentelevä

Nettiopastajatoimintaan LähiVerkko tuotti oman opastustoiminnan käynnistämisen oppaan. Oppaasta saat perustiedot siitä mitä kannattaa huomioida kun aloittaa vapaaehtoista nettiopastajatoimintaa. Voit ladata oppaan itsellesi painamalla tästä.

LähiVerkko on järjestänyt vuosien varrella useita pelitapahtumia ja tehnyt syksyllä 2017 Kaikki pelaa! Miten järjestän pelituokion ikäihmisille? -oppaan. Opas auttaa järjestämään tapahtuman digitaalisten pelien ympärille.  Voit katsella tai ladata oppaan itsellesi painamalla tästä.

LähiVerkko on toteuttanut myös Virtuaalitodellisuus työpajoja ikäihmisille. Myös niiden toteuttamisesta on tehty oma opas Virtuaalitodellisuustyöpajat ikäihmisille. Voit katsella tai ladata oppaan itsellesi painamalla tästä.

Netikäs-mediasivistysmateriaalin kuusi osaa auttavat ikäihmistä tutustumaan ja toimimaan tämän päivän mediamaailmassa. Materiaalit ovat koottu omaksi kokonaisuudekseen. Tutustu ja lue Netikkäitä täällä.

Skypeä käytettiin monessa LähiVerkon pilotissa. Skypen käytön tueksi tehtiin kolme eri esitettä. Ensimmäisestä niistä esitellään mikä Skype on . Voit tutustua ohjeeseen painamalla tästä. Toisena tehtiin ohje siitä kuinka Skypen saa omalle laitteelleen ja miten sitä käytetään. Ohjeeseen voit tutustua täällä. Kolmantena tehtiin Skype-ryhmien muodostamiselle oma ohjeensa. Skype-ryhmässä voit soittaa ryhmäpuheluita tai keskustella koko porukan kanssa yhdessä. Voit tutustua ohjeeseen painamalla tästä. Kannattaa ottaa huomioon, että ohjeet on tehty vuosina 2014-2016, joten osa tiedoista voi olla vanhentunutta.

LähiVerkko teki myös Eläkeliiton yhdistysten käyttöön Facebookin hyödyntämisestä oppaan vuonna 2016. Tausta-ajatuksena oli antaa konkreettisia neuvoja kuinka paikallisyhdistys voi aloittaa esim. omien Facebook-sivujen ylläpitämisen. Oppaan tiedot ovat osittain vanhentuneet Facebookin muutosten takia, mutta siinä on vielä paljon hyvää perustietoa. Kannattaa lukea se täältä.

 

Opasvihko järjestölle

LähiVerkko-projektissa kokeiltiin oman mobiilisovelluksen tekemistä vuosina 2014-2016. Kokeilusta ei jäänyt elämään ikäihmisille suunnattua sovellusta. Sen sijaan prosessista syntyi opas kaikille niille, jotka harkitsevat sovelluksen tekemistä esimerkiksi oman vapaaehtoistoiminnan tueksi. Sovellusoppaassa käydään läpi mitä kaikkea kannattaa huomioida, kun lähtee sovellusta tekemään, teon aikana ja kun sovelluksesta tulee ”valmis”. Lue ja lataa Tekisinkö sovelluksen? 9 vinkkiä järjestöille sovelluskehityksen tueksi -opas täältä ja ota siitä omaan kehitystyöhösi vinkkejä!

 

Toimintamallit

Kuinka yhdistää olemassa oleva ryhmätoiminta ja tietotekniikan käytön opettelu? Näppäränä Netissä -toimintamalli toteutettiin saman nimisen pilotin pohjalta. Toimintamalli antaa yksinkertaiset välineet yhdistää vaikka lukupiiriä ja älypuhelimien käytön opettelua. Tutustu toimintamalliin sen omilla sivuilla ja kokeile ryhmäsi kanssa!

 

 

 

Blogit

Pelitoimintaan liittyvät blogikirjoitukset

Jousiammuntaa ja keilausta hyvinvointipäivässä

 

Vapaaehtoisena pelitapahtumassa

Virtuaalitodellisuutta palvelutalon arkeen

 

Ikäihminen pelikasvattajana

Eläkepäivillä pelikasvattajaksi

Pelisivistys on pop!

 

Ikäihmisten digipelaamiseen liittyvät blogit

iPad, Seppo, Leo ja minä – seikkailu pelinteossa

Pokémon villitsee ja yhdistää!

”Ei se pelaa, joka pelekää”- sanottihin ennen vanhaan Etelä-Pohojammaalla.