LähiVerkko-projekti

P LähiVerkko

Projektitiimi 2013-2017. Ylhäältä vasemmalta Marja Pakarinen, Riikka Marttinen ja Maarit Nyqvist. Alhaalla istuvat Ida-Maria Tanhua ja Jouni Ahonen.

LähiVerkko-projekti on päättynyt vuoden 2017 lopussa.

Tietotekniikan käytöllä on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia ihmisen elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Tietotekniikka tarjoaa myös kanavan, jolla voi pitää yhteyttä tuttaviin ja läheisiin, tutustua uusiin ihmisiin, osallistua toimintaan, seurata uutisia ja keskusteluja tai osallistua vapaaehtoistoimintaan jopa kotoa käsin välimatkoista huolimatta.

LähiVerkko-projekti oli Eläkeliiton ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n yhteistyöprojekti, jota toteutettiin vuosina 2013-2017. Projektissa tavoitteena oli kehittää tapoja osallistua ja olla vuorovaikutuksessa tietotekniikan avulla ikäihmisten parissa. Projekti rahoitettiin Raha-automaattiyhdistyksen tuella (nykyinen Veikkaus).

Tavoitteena oli hyödyntää tietotekniikkaa tavoilla, jotka lisäävät ikäihmisten

  1. tietoja ja taitoja tietotekniikkaan liittyen
  2. vapaaehtoistoiminnan toteuttamista ja siihen osallistumista
  3. mahdollisuuksia ylläpitää olemassa olevia ja luoda uusia ihmissuhteita

Kehittämistyö tapahtui erilaisten kokeilujen eli ns. pilottien avulla. Projektin kohderyhmänä olivat yli 65-vuotiaat, erityisesti vapaaehtoistoiminnassa mukana olevat ikäihmiset. Kohderyhmänä olivat myös nuoret ja tavoitteena sukupolvien välinen vuorovaikutus ja osaamisen jakaminen.

Sisältötuutorit – kokemusasiantuntijat mukana projektissa

Projektiin etsittiin jo heti alkuvaiheessa joukko vapaaehtoisia ikäihmisiä, jotka voisivat kommentoida, arvioida, testata, blogata ja antaa palautetta projektin toiminnasta. Ryhmään oli tulijoita enemmän, kuin pystyimme ottamaan mukaan.

Projektissa toimi sisältötuutoreina n. 20 henkilöä. Heidän arvokkaan työpanoksensa vastineeksi tarjosimme n. 2 kertaa vuodessa yhteisen tapaamisen, jossa järjestettiin myös koulutusta tietotekniikkaan liittyvissä aiheissa.

Sisältötuutoreiden mietteitä voi lukea LähiVerkon blogista:

Opetellaan ja testataan yhdessä
Kuulumisia täältä uuden ääreltä
Tietotekniikka ja minä
Yhdessä kevättä ihmettelemässä
Ikäihminen ja nykyteknologia – mikä uskomaton pari
Haluan tulla onnelliseksi
Kaksi kauppareissua
Vääryys ja ajattelemattomuus
Sata vuotta voimaa
Kuulumisia täältä uuden ääreltä
Amor ei kysy ikää
Some – ystäväni
Pitääkö tietokoneviruksia pelätä 
Joulutervehdys musiikin muodossa
Eläkepäivillä pelikasvattajaksi

mobiilisovellus-plus60

Sisältötuutoreista Anna-Maija suostui ystävällisesti esiintymään myös valokuvausmallina. Valokuvaaja Maria Miklas otti kuvia nettisivujen kuvitusta varten, joissa Anna-Maija esiintyy.

 

 

Kiitos teille kaikille upeille sisältötuutoreille mukana olosta!