Olin muutama vuosi sitten vapaaehtoiset verkossa-kurssilla Lehmirannassa. Järjestäjä  oli LähiVerkko. Kurssilla neuvottiin vapaaehtoistyöstä tietokoneen välityksellä.  Siellä oli mukana hyvin innostunut noin 15 hengen ryhmä. Näistä taisi suurin osa olla jo LähiVerkon tutoreita. Myös minä liityin Ida-Marian kehoituksesta tutoriksi, vaikka en todellakaan hallinnut tietotekniikkaa. Ikäni kuitenkin oli sellainen, että hyvällä syyllä voitiin sanoa ikäihmiseksi ja ehkä jonkin verran myös tiesin, mihin ikäihmiset tietotekniikassa pystyvät.

Sisältötutorien ensi tapaamisessa huomasin LähiVerkon vetäjien innostavan ja toverillisen otteen meitä kohtaan. Erikoisesti Ida-Marian eloisa olemus oli mukaansa tempaavaa ja Jouni on tietotekniikasta erikoisen hyvin perillä. Rauhallisesti hän aina jaksoi neuvoa ongelmatilanteissa. Myös koko LähiVerkon henkilökunta ansaitsee kiitoksen.

Sisätötutoreissa minulle oli ensikokemus tablettiin.  Näppäränä pienenä tietokoneena se soveltuu vallan hyvin ikäihmisille, jotka eivät voi paljoa sijoittaa tietotekniikkaan. Myös toisena koneena se on varsin käyttökelpoinen ja helposti opittava.

Aikaisemmin olin tietokonetta pitänyt työvälineenä, mutta tutoreissa vasta minulle valkeni tietotekniikan käyttö erittäin moneen muuhunkin tarkoitukseen. Nykypäivänä netin käyttö on nuoremmille itsestään selvyys, mutta monelle ikäihmiselle se on nyt tulossa kaikkien niiden toimenpiteiden johdosta, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Tutorit ovat vuosien aikana testanneet ja käyttäneet monenlaisia ohjelmia. Ne kaikki ovat sellaisia, jotka soveltuvat ikäihmisille aina sen mukaan, mikä kutakin kiinnostaa.

Yhteistoiminnassa on Ida-Maria  ollut toimittamassa NETIKÄS- ohjeistoa. Siinä on hyvin selkeästi selostettu mm. sosiaalinen media, pelit, tietoturva ja paljon muuta tärkeää netin käytöstä ikäihmisten ja muidenkin opittavaksi. NETIKÄS- sarja on luettavissa myös LähiVerkon nettisivuilta. Myös useissa kirjastoissa on koko sarja NETIKÄSTÄ.

Usein keskusteluaiheena on ollut myös nettiopastuksen järjestäminen.

Tapaamisissa on myös ollut huvia ja hauskuutta mukana. Varsinainen hauskuttaja meillä on Asko, esiintyjänä Eero ja paljon muita iloisia hetkiä olemme saaneet yhdessä viettää. Olemme kisailleet, etsineet aarteita, tehneet videoita ja monia tehtäviä, joita tietotekniikalla voidaan suorittaa.

 

Nettiopastajaksi

2014 syksyllä aloitettiin keskustelut nettiopastuksen järjestämisestä Varsinais-Suomessa kokeiluna. Keskustelujen ja yhteydenpitojen jälkeen LähiVerkko päätti kevätpuolella 2015 järjestää VTKL:n SENIORIT SURFFAA – NETTIOPASTAJA AUTTAA –pilotin alkavaksi syksyllä EL:n yhdistyksissä. Varsinais-Suomen piiristä löytyikin halukkaita nettiopastusyhdistyksiä yli 30. Alkukoulutus opastajille oli Lehmirannassa ja alueittain aluevastaavat järjestivät opastuksen tiedotusta kuhunkin yhdistykseen.

Halikon yhdistyksessä olin kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa  ilmoittelemassa opastuksen alkamista syksyllä kirjastossa. Sain myös opastajiksi Birgerin, jolla oli vankka opettajan tausta sekä Riston, joka oli ammattinsa puolesta perehtynyt erittäin hyvin tietotekniikkaan.

Itselläni ei ollut kuin vähäinen kokemus tietotekniikan käytöstä työvälineenä.

Ensimmäiseen opastustilaisuuteen saapui  12 henkilöä. Siitä se alkoi opastus osaksi kerhomuotoisena , mutta annettiin myös henkilökohtaista opastusta. Kerhomuotoista opastusta ei koulutuksissa  käsitelty, joten täytyi yrittää täällä käytännössä kehittää sellaista. Kun opastusta näin jatkettiin, oli siinä eteneminen hitaanpaa, mitä se olisi henkilökohtaisella opastuksella. Ryhmässä etenemisessä oli hyvänä puolena se, että ne jotka oppivat nopeammin, avustivat toveriaan oppimisessa. Tammikuussa kuitenkin oli jo kaikilla sähköposti ja voitiin opastettaville aina ennen seuraavaa opastustilaisuutta sen aihe. Myöhemmin pyydettiin vastausta sähköpostiin ja edellytettiin pyytämällä myös kuvallista vastausta. Siitä edettiin opettaen sovellusten lataamista ja muitakin kuten suojausta ym. Näin edettiin pilotin loppuun eli toukokuuhun saakka. Pilotissa oli opastuksia 204. Vähiten opastettavia opastuksessa  oli 12 ja eniten 17. Opastuskertoja oli 15.

Syksyllä 2016 aloitettiin kerhomuotoinen nettiopastus jälleen kirjastossa. Aika paljon keväisestä netinkäytöstä oli unohtunut. Sovellusten käyttöä ei muistettu. Siispä kertaamaan. Myös irroitettiin Risto ryhmässä opastamisessa ja hän ryhtyi opastamaan ongelmissa ja myös niitä jotka ensi kertaaa tulivat joko ryhmään tai vain hakemaan apua määrätyssä asiassa. Hänelle tuli myös paljon sellaisia, jotka olivat siirtyneet älypuhelimeen ja tarvitsivat joko alkuasennusta tai neuvoa käyttöön.

Kevätkauden alussa alettiin tekemään ohjeita sovellusten käytöstä. Näitä ohjeita olivat pankin, kanta, kortit joiden käyttöohjeista saatiin myös Jounin vahvistus. Lisäksi ohjeita tehtiin nyt mallin mukaisesti kelasta, veroista, Matkahuollosta, TV kanavista ja lehdistä. Lisäksi pyrittiin tekemään paikallisten nettisivujen käytöstä ohjeet kuten kaupunkista, seurakunnasta, kansalaisopistosta, kirjastosta, Ikäkeskuksesta ja yhdistyksistä. Lisäksi kehitetään luetteloa nettiosoitteista, joista saa ohjeita. Nämä käyttöohjeet ilmoitettiin vapaasti olevan käytettävissä, jos henkilö antaa jollekin nettiopastusta.

Nettiopastusta jatkettanee nyt syksyllä 2017 samoilla ohjeilla. Kertaus on aina paikallaan, mutta uusina aiheina tulee ehkä kuvien käsittety ja järjestely, pilvipalvelu, valokuvakirjan teko sekä tietysti osallistujien toiveet eri  ohjelmista. Opastajana toivoo, että se innostus, joka osallistujilla on  jatkuisi ja saataisiin opastuksesta miellyttävä yhdessäolo, jossa kuitenkin pääpaino on omalla oppimisella sekä että jakaisi tietoja myös ystäville, naapureille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneet oppimaan tietotekniikkaa.

Unto Rauhala

Kirjoittaja on aktiivinen eläkeläinen, nettiopastaja sekä LähiVerkon sisältötutor

Ei kommentteja - Keskustele aiheesta