Tutustu verkkoon Netikäs -materiaalien avulla

netikas

Jokaisella meistä on oma suhteemme mediaan. Välillä tuntuu, ettei ymmärrä mitä ympärillä nykypäivänä tapahtuu. Ihmiset puhuvat oudoilla sanoilla ja oudoista asioista. Joskus voi tuntua, että olisi mukava ottaa osaa keskusteluun tai tietää, mistä on kysymys, kun ”keskustelu käy kuumana sosiaalisessa mediassa”. Myös tietoturva ja tekijänoikeudet mietityttävät monia. Miten netissä voisi toimia turvallisesti? Nekin, joille sosiaalinen media on tuttu, kaipaavat välillä vinkkejä ja tukea verkkomaailmassa toimimiseen. 

Mediasivistystä syventämällä voit parantaa omia valmiuksia toimia turvallisesti netissä sekä käydä keskusteluja tämän päivän mediamaailmasta aiempaa laajemmin. Mediasivistyksellä tarkoitetaan ihmisen taitoja ja tietoja tämän päivän mediamaailmasta ja siellä toimimisesta. Mediasivistyksen pohjana on mediakasvatus ja ihmisen oma mediahistoria. Omaa mediasivistystä voi parantaa tiedollisesti ja taidollisesti. Mediasivistynyt osaa kriittisesti käsitellä erilaisia mediasisältöjä (artikkeleita, sosiaalisen median keskusteluja, videoita, verkossa olevia kuvia jne.). Hän osaa myös tehdä erilaisia sisältöjä (esim. kirjoittaa blogeja, julkaista kuvia), osallistua erilaisiin keskusteluihin tai toimia aktiivisesti verkossa vaikuttajana. Mediasivistys ei velvoita ihmistä mihinkään, mutta se antaa varmuutta omaan toimintaan ja ymmärrystä ympäröivän maailman muutoksiin.

Netikäs -mediasivistysmateriaalit auttavat alkuun tämän päivän mediamaailman ymmärtämisessä. Netikkäässä on kerrottu verkossa toimimisesta arkisella kielellä ja sen avulla voit yksin tai yhdessä muiden kanssa opetella uusia asioita. Se on suunnattu erityisesti ikäihmisille, mutta sopii kaiken ikäisille, jotka haluavat parantaa omaa mediasivistystään. Netikäs-mediasivistysmateriaali on LähiVerkko-projektin ja ison ryhmän asiantuntijoita yhteisesti toteuttama materiaalipaketti. 

Materiaaliin kuuluu

  • kuusi (6) vihkoa, jotka ovat saatavilla paperisessa ja sähköisessä muodossa.
  • kuusi (6) videota, joissa Asko ja Marja-Leena kuvaavat kokemuksiaan verkkomaailmasta.

LähiVerkon aikana kokonaisuuteen on kuulunut myös ilmainen Netikäs-verkkokurssi.  Verkkokurssin avulla osallistujat pystyivät parantamaan omaa mediasivistystään Netikäs-materiaalin pohjalta ohjatusti ryhmässä. Verkkokurssin idea on vapaasti sovellettavissa esimerkiksi kokoavaan ryhmätoimintaan tai vaikka lukupiiriin. Katso alla olevasta linkistä lisätietoa.

Tervetuloa mukaan pohtimaan ja kehittämään mediasivistystäsi!

Löydät Netikäs -materiaalit aihealueittain alla olevista linkeistä: