Rohkeudella ja innokkuudella saa paljon aikaan. Kun hankkeessa uskalletaan tarttua ajankohtaisiin sisältöihin vaikkei sitä alunperin suunnitelmissa ole ollutkaan, on hyvät mahdollisuudet syntyä jotain todella tarpeellista. LähiVerkko-projektissa on näytetty hyvää esimerkkiä suunnitelmallisesta ja silti reagointiherkästä toiminnasta, joka palvelee eri toimintaryhmiä.

Kun kävi selväksi, ettei senioreille ole tehty aineistoa mediakasvatuksen – tai paremmin mediasivistyksen – parista, LähiVerkko päätti tarttua aiheeseen. Kehitystyöhön pääsivät mukaan yhteistyökumppanit ja kohderyhmä ja materiaalista tuli yksinkertaisesti mainio. Yhtenä kumppanina sisällöntuotannossa oli Enter, joka jo odotti aineistoa kuin kuuta nousevaa.

Kuva: ENTER ry
Kuvaaja: Katri Lassila

Maksuttoman ja vapaasti hyödynnettävän aineiston lisäksi Enterin vapaaehtoiset vertaisopastajat saivat aiheesta myös perehdytystä kuluneena syksynä. Vaikka laitteiden ja ohjelmien opastusta on annettu jo pitkään, moni opastaja heräsi vasta nyt miettimään omaa rooliaan tämän hetken mediasivistäjänä. Siihen kuuluu paljon enemmän kuin asetukset, painikkeet ja valikot. Se on medialukutaitoa, turvallista netissä toimimista, mahdollisuuksia ja velvollisuuksia.

Mediasivistysmateriaali Netikäs on yksi hyvä esimerkki onnistuneesta ja hyödyllisestä yhteistyöstä, jossa LähiVerkko on toiminut veturina. Aineisto on palvellut hankkeen aikana monia toimijoita ja tulee palvelemaan jatkossakin. Siinä on ymmärretty kentän tarpeet ja toiveet ja tehty sisältöä mutkattomassa yhteistyössä kaikkien hyödynnettäväksi.

Mediasivistystä, yhteiskehittämistä ja yhteisiä tavoitteita. Niistä on hyvä yhteistyö tehty, ainakin LähiVerkko-projektin ja ENTER ry:n tapauksessa. Kun voi hyvillä mielin puhaltaa yhteen hiileen, saavat sekä tekijät että kohderyhmät parhaat lopputulokset käyttöönsä.

Tiina Etelämäki ja Nina Ziessler

Kirjoittaja ovat ENTER ry:n vs. toiminnanjohtaja ja  vapaaehtoistoiminnan koordinaattori. ENTER ry juhli 20 vuotista taivaltaan tänä syksynä. 

www.entersenior.fi

Ei kommentteja - Keskustele aiheesta