Internetin aallonharjoilla surfatessa sitä tulee vastaan kaikkea uutisista kissavideoihin ja samankaltaisiin kuviin kuin yllä. Mutta miksi tällaista kuvaa kutsutaan?

Meemi. Internet Meemi. Harvemmin tunnettu myös nimellä Internet-ilmiö. Meemi on yhtä tarttuva kuin sananlasku, mutta ei välttämättä sisällä yhtään tärkeää viisautta tai opetusta. Kuvameemit eroavat hartaista ja ajatusta herättävistä mietelause- tai Päivän Sana -kuvista niin, että ne useasti juontavat juurensa vähemmän tunnetuista lähteistä.

Meemit leviävät Internetissä sosiaalisen median palveluissa käyttäjien toisilleen jakamana. Hyvä meemi voi saavuttaa kymmeniä tuhansia jakoja päivässä ja se usein myös leviää sosiaalisen median palvelusta toiseen. Yleisin meemi koostuu kuvasta, joka aiheuttaa tunne-reaktion. Näihin kuviin lisätään tekstiä ja lohkaistaan erilaisia sosiaalisia kommentteja tai ideoita. Kuvat ovat niin laajalle levinneitä, että ne ovat ensimmäinen meemi mitä mieleen tulee kysyttäessä.

On ihmisiä, jotka ovat saavuttaneet kyseenalaisen kunnian olla meemi. Asiaan useimmiten liittyy joko jonkin erikoisen taidon omaaminen tai jonkin hahmon esittäminen. Meemi voi syntyä myös kyseisen henkilön lentävästä lausahduksesta, josta väännetään muunnoksia erilaisten kuvien yhteyteen.

katti_cluedo_pieni

Eläimiä näkee usein meemeissä. Kuha-meemit valtasivat somen vuonna 2015. Voisiko pelkäävät kissat olla seuraava?

Menestyvän meemin luominen on vaikeaa sattumanvaraisessa (ja erittäin kilpailullisessa) ympäristössä, jossa huumorin täytyy yhdistyä oikean kuvan löytämiseen, juuri oikealla hetkellä. Internetin villin lännen kauden jälkeen tekijänoikeuteen on kiinnitetty enemmän huomiota, ja uusien meemien tekemistä varten kannattaakin käyttää hyväkseen vapaiden kuvien kuvapalveluita.

Meemien käytöstä

Usein meemi on vitsi, jonka voi jakaa kaverille, mutta Internetissä meemeistä on muodostunut asioihin reagoinnin väline. Sen voi rinnastaa tykkäämis-napin painamiseen tai kommentin jättämiseen. Siinä on kuitenkin mukana humoristinen virike. Esimerkiksi, kun joku jonka kanssa keskustelit somessa sanoi jotain vähemmän järkevää, hänelle voit vastata kuvalla jäniksestä, jolla oli pannukakku pään päällä. Tarkoituksena on ilmaista “näin paljon järkeä puheissasi on” kuvallisessa muodossa, koska  ”kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa”.

Jos meemi-kärpänen puraisi sinua nyt, niin voit kokeilla omien meemien tekemistä sovelluksella, jonka löytää nimellä “meemi generaattori” (verkossa tai puhelimeesi). Tai jos et itse uskalla tai halua tehdä lisää johonkin meemiin, voit vaikka Facebookissa jakaa ajoittain mielestäsi hauskoja tai tilanteeseen sopivia meemejä. Meemit voivat olla hauska piristys vaikka yhdistyksen Facebook-sivuilla. Muita, että meemin jakaminen on tärkeä osa meemien elämää ja uusien syntymistä.

 

Ville
Kirjoittaja on LähiVerkon harjoittelija, joka teki nipun erilaisia meemejä lähiverkkolaisten iloksi. Kuvankäsittely on osa harjoittelijoiden opiskelua. 

Lisätietoa tekijänoikeuksista saat esimerkiksi Netikkäästä numero 4: http://netikas.fi

2 kommenttia - Keskustele aiheesta