Onko valokuvaan eksynyt joskus vahingossa tuntematon ohikulkija, jonka haluaisit rajata pois kuvasta? Näkyykö ottamasi kuva joskus väärinpäin  galleriassa / albumissa? Haluaisitko lähettää kuvan ystävälle tai sukulaiselle? Tässä osiossa etsitään ratkaisuja muun muassa näihin tilanteisiin.

Valokuvien muokkaaminen tabletilla on helppoa, mutta mahdollisuudet vaihtelevat riippuen asennetuista työkaluista eli sovelluksista. Ryhmätoiminnassa tämä on tärkeä ottaa huomioon, sillä laitteiden mukana tulevat oletusasetukset voivat olla rajalliset. Lähtekää yhdessä tutkimaan, mitä ryhmäläisten laitteista jo löytyy.

Aloita perusasetuksista; otettujen kuvien korjaaminen
Harjoituksista kuvan rajaaminen ja kääntäminen oikeinpäin ovat perusasetuksia, jotka on hyvä hallita. Monissa laitteissa on paljon muitakin muokkausmahdollisuuksia esimerkiksi värin säätö. Muistakaa tutkia yhdessä kokeillen, mitä eri symboleista tapahtuu kuvalle.

Edistyneempään muokkaamiseen
Valokuviin voi lisätä tekstiä tai monesta valokuvasta voi sommitella kauniin kollaasin. Mitä jos seuraava lomatervehdys tai syntymäpäiväkortti olisikin persoonallinen, itse ottamasi valokuva, johon olet lisännyt tervehdystekstinkin? Kokeillaan ryhmässä ”digitaalista askartelua”. Se on helppoa: tarvitset vain tabletin ja muutaman sovelluksen. Tässä vaiheessa on myös hyvä kerrata sovellusten lataamista, johon tutustuttiin osiossa 4.

Kuvat jakoon
Jokainen on varmasti kuullut sanonnan ”kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”. Haasta osallistujia kertomaan kokemuksistaan ja harrastuksistaan kuvin.  Jakamista voi harjoitella ryhmän kesken tapaamisissa sekä niiden välissä ikään kuin kotitehtävänä. Harjoituksissa otetaan esimerkiksi kuvien jakaminen sähköpostilla, sillä sähköpostiosoite on yleensä suurimmalla osalla. Jos kaikilla ei ole omaa sähköpostiosoitetta, voit vetäjänä luoda tarvittaessa ryhmälle yhteisen sähköpostiosoitteen, jonka avulla pääsee kokeilemaan sähköpostin käyttöä. Kuvien jakamisen yhteydessä herää usein kysymys, kuka saa käyttää kuviani. Tekijänoikeuksista löydät tietoa LähiVerkon Netikäs-materiaalista.

Muista varata tälle aiheelle riittävästi aikaa ja kertaa aihetta myös myöhemmillä kerroilla.

Pääset edelliseen osioon painamalla tästä

Pääset pääsivulle painamalla tästä

Pääset seuraavaan osioon painamalla tästä