Kun olin 1980-luvulla lapsi, mummo matkusti monta sataa kilometriä tullakseen meille kylään. Kerran viikossa puhuttiin puhelimessa, tai oikeastaan äiti puhui mummon kanssa, koska me lapset saimme nopeasti mummolle kerrottua asiamme. Tänä päivänä mummot ovat edelleen satojen kilometrien päässä, mutta tekniikka on helpottanut heidän läsnäoloaan lastenlasten arjessa.

LähiVerkon Isovanhemmat verkossa -pilotissa huomattiin, että isovanhempien ja lastenlasten välinen yhteydenpito lisääntyi sosiaalisen median käytönopettelun avulla. Mummot ja papat olivat yhden näköpuhelun päässä. Useat isovanhemmat alkoivat kolmen kuukauden testausaikana käyttää myös muita sosiaalisen median palveluita ja erilaisia laitteita yhteydenpitoon. Isovanhemmuus nähtiin olevan yhtälailla mahdollista teknologian välityksellä kuin kasvokkain kohtaamisessa mummolassa.

Lapsenlapsen neuvot teknologian käytössä ja isovanhempien rohkeus kokeilla uusia asioita vaikuttivat lähentävän isovanhempien ja lastenlasten välejä. Pilottiryhmien lopputapaamisissa näkyi, kuinka lapsenlapset olivat osaltaan ylpeitä siitä, että heidän mummonsa tai pappansa oli opetellut käyttämään teknologiaa. Isovanhemmat taas kokivat, että nyt he voivat olla kaukana olevana lapsenlapsen arjessa läsnä paremmin; oli käytössä sitten kuvapuhelu, chat tai Facebook.

Voit siis muistaa mummoa opettamalla häntä käyttämään vaikka tablettietokonetta. Sadat kilometrit eivät ole este isovanhemmuuden toteutumiselle. Kyse on vain rohkeudesta kokeilla ja yhteisestä ajasta.

Hyvää äitienpäivää!

 

Ida-Maria Pankka
Kirjoittaja on LähiVerkon projektisuunnittelija, joka vastasi Isovanhemmat verkossa -pilotista.

p.s. Koko pilotin raportti tulee luettavaksi kesän aikana LähiVerkon nettisivuille.

1 kommentti - Keskustele aiheesta