Mitä tapahtuu, kun käsityöt ja tablet-tietokoneen käytön oppiminen yhdistetään? Ainakin ilmassa on paljon iloa, naurua, itsevarmuutta, puheensorinaa ja onnistumisen kokemuksia. Käsityöt ovat aihe, joihin liittyen löytyy runsaasti ideoita, inspiraatiota ja sosiaalista kanssakäymistä internetistä.

Syksyllä 2016 toteutimme yhteinen ”Näppärät netissä” -pilottikurssin Eläkeliiton Elämää käsillä -projektin kanssa. Kurssilla yhdistettiin käsillä tekeminen ja internetin hyödyntäminen. Tavoitteena oli kokeilla ja kehittää eläkeikäisille ryhmätoimintaa, jossa kiinnostavan harrastuksen kautta tutustutaan helpolla ja mukavalla tavalla tietotekniikkaan ja sen hyödyntämiseen arjessa.

Osallistujilla oli kurssin ajan lainakäytössä tablettitietokoneet, joiden peruskäyttöä harjoiteltiin käsitöiden lomassa. Kurssin aikana tehtiin yhdessä pieniä käsitöitä, joihin  etsittiin tablet-laitteilla ohjeita netistä, mm. Googlesta ja Youtubesta. Yhdessä harjoiteltiin myös työskentelyn valokuvaamista ja kuvien jakamista sosiaalisessa mediassa, kurssin omalla Instagram tilillä. Käsityöt eivät olleet suuria tai monimutkaisia, jotta ne ehdittiin ohjeistuksineen toteuttaa noin yhden tunnin aikana. Katso tehtyjen käsitöiden ohjeet kurssin raportista.

Kurssilaiset kokivat kaikkien käsitöiden tekemisen mieleisenä, mutta erityisen mukavaksi koettiin verkon kutominen, joka toteutettiin yhdessä. Ohjeita käsityöosuuksiin löytyy www.elamaakasilla.fi ja täältä. Havaitsimme, että tämä oli onnistunut tapa rentouttaa, ryhmäyttää ja tuottaa onnistumisen kokemuksia ennen kuin sukellettiin tuntemattomampaan tablet-laitteen maailmaan. Pareittain tai pienryhmissä tehtävät käsityöt loivat yhteishenkeä ja iloista tunnelmaa osallistujien välille. Käsityöaihe yhdisti ryhmän jäseniä ja internetistä löydettyjä uusia käsityöideoita innostuttiin etsimään yhdessä ja esittelemään muillekin. Yhteinen löytämisen ja oivaltamisen ilo tarttui. Mielekkään ja iloa tuottavan harrastuksen kautta mielekkyyttä ja onnistumisen elämyksiä siirtyi myös tietotekniikan opetteluun.

Osallistujilta kerättiin kurssista palautetta ja kehittämisajatuksia kokemusten perusteella. Kurssin arvioinnissa käytimme yhtenä menetelmänä ns. tilkkutäkkiarviointia, joka on kehitetty LähiVerkon ja Elämää käsillä -projektin yhteistyönä. Osallistujat antoivat palautteen jokaisen kurssikerran jälkeen valitsemalla sopivan kangastilkun ja kirjoittamalla lyhyen sanallisen palautteen. Tilkut valittiin värin mukaan: vihreä = kurssipäivä sujui erittäin hyvin, keltainen = melko hyvin, punainen = ei kovin hyvin. Tilkut ja sanalliset palautteet kiinnitettiin alustaan, jossa ne muodostavat tilkkutäkin.
tilkkutäkki

Marraskuussa pilotin päätyttyä järjestettiin valokuvanäyttely, jossa kurssin osallistujien töitä ja kokemuksia oli esillä.

Pilottikurssi pähkinänkuoressa:

Järjestäjä: LähiVerkko-projekti, Elämää käsillä -projekti
Osallistujat: 16 yli 65-vuotiasta käsitöistä kiinnostunutta naista
Paikka: Kampin palvelukeskus, Helsinki
Kesto: Kerran viikossa torstaisin klo 9–11.30, kahdeksan viikon ajan
Laitteet: Oma tablet tai lainaksi Samsung Galaxy 7” tablet. Pääpaino Android-käyttöjärjestelmän laitteissa, mutta ohjausta myös iOS käyttöjärjestelmän laitteissa (iPad)

Tutustu  pilottikurssin raporttiin, jossa esitellään tarkemmin kurssin käytännön toteutusta. Alla olevasta videosta pääset aistimaan kurssin fiiliksiä.

Kuvia kurssikokemuksesta löydät Instagram-palvelusta kurssin omalta käyttäjätililtä: käyttäjänimi: napparat_netissa. Instagramia voi käyttää joko lataamalla ilmaisen sovelluksen älypuhelimeen tai tablettiin tai suoraan Internet-sivun kautta osoitteesta www.instagram.com/napparat_netissa.

[wdi_feed id=”1″]

 

Lisätietoja:

  • Elämää käsillä -hanke / Marika Sarha, puh. 040 7257 346 tai
  • LähiVerkko-projekti / Marja Pakarinen,

Pääset pääsivulle painamalla tästä

Pääset ensimmäiseen osioon painamalla tästä