Näppäräksi Netissä – harjoituksia ryhmätoimintaan


Ikään katsomatta voi kuulla ihmisten usein kommentoivan: ”en ole tekninen ihminen” tai ”en mä näistä laitteista ymmärrä mitään”. Miten teknologian, kuten tabletin tai älypuhelimen, käytön oppimisesta voisi tehdä innostavaa myös niille, joilla ei ole entuudestaan kiinnostusta teknologiaa kohtaan?

Mobiililaitteiden (tablet, älypuhelin) mahdollisuuksiin kannattaa tutustua itselle tutun harrastuksen ja kiinnostuksen kohteen kautta. Tietotekniikan oppimisen ei tarvitse olla vakavaa ja asiakeskeistä, vaan se voi olla hauskaa ja yhteisöllistä. Harrastuskin saa uusia ulottuvuuksia netin avulla.

Näppäräksi Netissä -harjoitusmateriaali on kartta sinulle, joka haluat innostaa eläkeikäisiä tutkimusmatkalle mobiililaitteen mahdollisuuksiin heille tärkeän harrastuksen kautta. 

Kenelle harjoitusmateriaali on tarkoitettu?
Sinulle, joka haluat innostaa muita mobiililaitteen käytöön. Kuka tahansa tabletin käytön perustiedot osaava voi opastaa muita. Tärkeintä on avoimuus ja kärsivällisyys. Harjoitusmateriaalin tehtävät on suunniteltu olemassa olevaan ryhmätoimintaan, kuten harrastusryhmiin, mutta voit soveltaa niitä myös yksilötoiminnassa tai uuden ryhmän käynnistämisessä. Oppimisen ympäristönä on harrastajaryhmän yhteinen mielenkiinnon kohde esimerkiksi käsityöt, matkailu, ruoanlaitto, kalastus tai liikunta.

Näin hyödynnät Näppäräksi netissä -harjoitusmateriaalia
Valitse tutkimusmatkan kohteet viidestä eri aihealueesta, joiden alta löydät käytännönläheisiä harjoituksia ryhmätoimintaan. Harjoitukset voi esittää omalta tabletilta tai mahdollisuuksien mukaan heijastaa tykin avulla seinälle. Harjoituksia voi myös tulostaa osallistujille. Esitetty järjestys on suuntaa-antava, voit soveltaa sitä haluamallasi tavalla. Suosittelemme  aloittamaan Miten alkuun -osion harjoituksista, joissa tutustutaan laitteen mahdollisuuksiin ja kartoitetaan toiveita oppimiselta. Aloituksessa annetaan myös vinkkejä, miten tarkistaa aina välillä, edetäänkö osallistujien mielestä oikeaan suuntaan ja oikeassa tempossa. Tämän jälkeen voit edetä aihe kerrallaan. Tutkimusmatkan loppupuolella voit käyttää Mitä opimme -osion harjoituksia opitun kertaukseen.

Materiaali on syntynyt syksyllä 2016 toteutetun Näppärät netissä -pilottikurssin innoittamana. Pilottikurssin toteuttivat yhteistyössä LähiVerkko ja Elämää käsillä -projektit.  Jos haluat esimerkin toteutuksesta, katso miten pilottikurssi tehtiin.