Nettiopastajat ovat vapaaehtoisia, jotka auttavat toisia ikäihmisiä tietotekniikan ja internetin käytössä. Nettiopastaja rohkaisee ja tukee, mutta istuu käsiensä päällä: antaa opastettavan tehdä itse ja kokeilla rauhassa. Opastaja toimii oman osaamisensa pohjalta vapaaehtoisena auttajana, eikä hänen tarvitse olla tietotekniikan asiantuntija. Tärkeämpää on rohkaisu, yhdessä kokeileminen ja oppiminen opastettavan kanssa.

Katso videoltamme, mitä on nettiopastus käytännössä:

 

Missä kaikkialla toimii nettiopastajia?

Nettiopastusta tekevät jo monet tahot eri puolilla Suomea. LähiVerkko käynnisti toiminnan pilotoinnin yhteistyössä Vanhustyön keskusliiton Seniorit surffaa – nettiopastaja auttaa -projektin kanssa 2015. Tavoitteena oli kehittää rakenteita ja materiaaleja, jotka tukevat toiminnan käynnistämistä Eläkeliiton piireissä ja yhdistyksissä valtakunnallisesti.

Eläkeliiton Varsinais-Suomen piiri toimi pilottialueena ja yhteistyökumppanina. Pilottivaiheeseen osallistui yli 40 varsinais-suomalaista nettiopastajaa, jotka käynnistivät opastustoiminnan alueillaan. Pilottiin osallistuneille tarjottiin kaksi koulutustilaisuutta ja heiltä kerättiin palautetta toiminnasta pilottivaiheen aikana. Pilotti onnistui hyvin ja kokemukset toiminnasta olivat rohkaisevia. Lämmin kiitos kaikille mukana olleille!

Pilotista saamiemme palautteiden mukaan 96 % opastajista suosittelisi nettiopastajana toimimista muillekin vapaaehtoisille.

Miten pääsen nettiopastamisessa alkuun?

Aikaisempien kokemusten pohjalta olemme laatineet oppaan vapaaehtoisena nettiopastajana toimimiseen. Tämä opas on suunnattu erityisesti Eläkeliitossa vapaaehtoisena toimiville, mutta sitä voi vapaasti hyödyntää ja soveltaa myös muiden organisaatioiden nettiopastaja kuvatoimintaan.

Vapaaehtoisena nettiopastajana Eläkeliitossa opas (PDF)

LähiVerkko-projekti järjestää vuosien 2016-2017 aikana yhdessä Eläkeliiton piirien kanssa perehdytystilaisuuksia, joissa uusille opastajille annetaan vinkkejä ja tukea toiminnan käynnistämiseen. Voit tiedustella lisää perehdytystilaisuuksista LähiVerkosta.

Vuonna 2016 ja 2017 järjestettiin perehdytystilaisuuksia monessa Eläkeliiton piirissä.

 

Hyödyllisiä materiaaleja ja linkkejä nettiopastajille:

Minä ja teknologia – Nettiopastajan kokemuksia LähiVerkon blogissa
– Eläkeliiton Raision yhdistyksen nettiopastajan blogi: http://markkutoivola.blogspot.fi/
– Eläkeliiton Halikon yhdistyksen opastajien tuottamia materiaaleja:
– Ohjelmaehdotuksia nettiopastustilanteisiin
– Verkkopankin käyttäminen
– Kanta.fi-palvelu
– E-kortit

Tietotekniikan vertaisopastajien omien yhdistysten sivuilla on hyödyllistä opasmateriaalia ja luettavaa:
– Joen Severi ry:n nettisivut. Toimii Pohjois-Karjalassa.
– Mukanetti ry:n nettisivut. Toimii Pirkanmaalla.
– Savonetti ry:n nettisivut. Toimii Pohjois-Savossa.
– Enter ry:n nettisivut. Toimii Uudellamaalla.
Ikinörtti -blogi, Enter ry:n opastajat kirjoittavat.

Eri järjestöt tarjoavat tukea nettiopastamiseen
Senioriverkko -projektin kokoamia Applen sovelluksia, jotka sopivat erityisesti ikäihmisille ja aloitteleville tietotekniikan käyttäjille.
– KÄKÄTE – käyttäjälle kätevä teknologia projektissa on tuotettu mm. opas tietokonepisteen perustamiseen ja mitä siinä on hyvä huomioida. KÄKÄTE-projekti on päättynyt, mutta tietoa aiheista löytyy http://www.ikateknologiakeskus.fi-sivuilta.
– Eläkkeensaajien keskusliiton Verkosta Virtaa! -projektin sivuilta löytyy hyvä linkkilista eri lähteisiin
– Vanhustyön keskusliiton Seniorit surffaa – nettiopastaja auttaa -hankkeen nettisivuilta löytyy erinomaisia videoita ja ohjemateriaalia opastustoiminnan tueksi.