LähiVerkko-hanke haki vapaaehtoisia kohderyhmäläisiä testaamaan teknologiaa ikäihmisten käyttöön. Haku oli menestys! Innokkaita ja hyvillä tietoteknisillä taidoilla varustettuja ikäihmisiä ilmoittautui ryhmään. Ilmoituksemme netti-sivuillamme piti jo sulkea. Pidämme kuitenkin varauksen uuteen hakuun.

Kohderyhmäläiset kokoontuivat ensimmäisen kerran tammikuussa. Paikalle pääsi seitsemän vapaaehtoista. He olivat ympäri Suomea ja Tampere oli keskeisin paikka kokoontua. LähiVerkko- hankkeesta paikalla oli kolme suunnittelijaa Maarit Nousimaa, Jouni Ahonen ja Karita Niittymäki. Kokopäiväisen tilaisuuden aikana tutustuimme toisiimme, kävimme keskustelua jokaisen intresseistä osallistua ryhmän toimintaan, loimme tavoitteet ryhmälle sekä suunnittelimme tapaamisia; miten, milloin ja kuinka usein olisi tapaamisia. Testasimme myös Skypeä ryhmän yhteisenä viestintävälineenä.

Kohderyhmäläisillä oli hyviä kokemuksia tietotekniikan käytöstä. Monet halusivat kuitenkin oppia uutta. Heidän tavoitteenaan oli oppia asioita niin, että he voivat vuorostaan toimia vertaisoppaina omissa vapaaehtoistöissään ja -ryhmissään. Monet ryhmäläiset ottivat esille, etteivät ns. yleiset kurssit, jotka ovat avoinna kaikille, välttämättä sovellu ikäihmisille: ”Pääsääntöisesti edetään liian vauhdikkaasti,” todettiin ryhmässä. Ryhmäläiset toivat varsin painavasti esille ikäihmisten halun käyttää teknologiaa. Siihen pitää vain antaa mahdollisuus heidän omalla tavallaan; aikaa ja opastusta tarvitaan! Esimerkkinä ryhmäläiset olivat innokkaita luomaan omia Skype-tilejään. Osalla tilit jo olivatkin. Nyt luotiin oma Kohderyhmäläisten ryhmä. Testasimme menestyksekkäästi uutta viestintävälinettämme. Sen avulla tulemme vastaisuudessa viestittelemään ajankohtaisista testauksista ja asioista.

Päivän päätteeksi kerättiin manuaalista palautetta paperilla. Koko päivä oli pyöritty verkkomaailmassa, niin lopuksi oli kevennys vielä paperin ja kynän aikaan. Päivä oli osallistujien mielestä onnistunut. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä ja toivottaa tervetulleiksi ryhmässä olevat. Hekin jotka eivät nyt päässeet paikalle. Kohderyhmäläisille suunnitellaan myös uutta nimeä, joten seuraavalla kerralla heistä kuullaan uudella nimellä.

Karita Niittymäki

LähiVerkko-hankkeen suunnittelija

3 kommenttia - Keskustele aiheesta