Kuvapuhelut yhdistävät ihmisiä etäisyyksistä välittämättä

Internetissä toimivien kuvapuhelujen (esim. Skype) avulla on helppo pitää ryhmän kesken yhteyttä, vaikka ihmiset olisivat hajallaan ympäri Suomea. Skype on yksi suosittu kuvapuheluväline, jonka voi ladata ilmaiseksi tietokoneelleen, tablettiin tai älypuhelimeen. Skypen kautta voi lähettää tekstimuotoisia viestejä, kuvia ja puhua ilmaisia ääni- tai kuvapuheluita.

LähiVerkko-projektissa käynnistimme kokeiluja, joissa kuvapuheluita käytettiin vertaistuen ja yhteydenpidon välineenä ryhmässä. Esimerkiksi Eläkeliiton auttavassa vapaaehtoistoiminnassa mukana olevat vastuuhenkilöt ympäri Suomea ovat tutustuneet toisiinsa ja päässeet jakamaan kokemuksiaan aivan uudella tavalla Skypen välityksellä.

Pilotteihin osallistuneet kertovat kokemuksistaan LähiVerkon Youtube-kanavalla.

Kuvapuhelut vertaistuen välineenä ja Skype ryhmätoiminnassa -webinaarissa käsiteltiin tarkemmin kuvapuheluja vertaistuen välineenä. ”Monipuolinen vertaistuki on tämän päivän sana. Kuinka kuvapuheluja voidaan hyödyntää vertaistuessa? Miten ryhmätoimintaa voidaan rakentaa kuvapuhelujen ja chatkeskusteluiden kautta? Aiheeseen syventyvät LähiVerkosta Jouni ja Eläkeliiton apunen-toiminnasta Katja Harinen.”  Voit katsoa tallenteen täältä.

 

Lue pilottikokemuksia blogistamme:

Jaetun ilon ja surun äärellä – vinkkejä kuvapuhelun kautta toimivalle vertaisryhmälle

Ikimuistoinen aamupäivä

 

Ohjeistusta Skypen käyttöön

LähiVerkko teki kolme opasta Skypen käyttöön projektin aikana. Hyödynnä niitä oman vertaisryhmän luomisessa.

Ohjeet Skype-ryhmän luomiseen (PDF)

Ohjeet Skypen lataukseen ja käyttöön (PDF)

Kuvapuhelut Internetissä -esite (PDF)

 

Vertaistukea verkossa kuvapuheluiden avulla – LähiVerkon pilotit:

LähiVerkko on tehnyt Eläkeliiton apunen-toimintaan liittyen kokeiluja Skypen käytöstä ryhmässä vertaistuen välineenä. Olemme toteuttaneet 3 pilottia, joissa on ollut 44 osallistujaa.

Yksi piloteista toteutettiin yhdessä TunneMieli-projektin kanssa. Siinä ryhmä vapaaehtoisia tapasi Skypen kautta TunneMieli-projektin työntekijän vetämissä verkkotapaamissa.

Toinen pilotti toteutettiin Päijät-Hämeessä, jossa Eläkeliiton piirin vapaaehtoistoiminnan vastaavat muodostivat Skype-ryhmän. Pilotissa testattiin tablettitietokoneen (iPad) ja Skype-puhelinsovelluksen käyttöä vertaistukitoiminnassa. Päijät-Hämeen piirin yhdistysten 10 vapaaehtoisvastaavaa, piirin toiminnanjohtaja ja vapaaehtoistoiminnan vastaava kokoontuivat säännöllisesti Skypen avulla.

Kolmannessa pilotissa Skypen avulla yhteyttä pitivät apunen – vapaaehtoistoiminnan vastaavat eri puolilla Suomea.

Toimintamallin kuvaus löytyy Innokylästä (klikkaa tätä linkkiä)

 

Ylisukupolvista kohtaamista kuvapuheluissa

LähiVerkko toteutti Isovanhemmat verkossa -pilotin vuodenvaihteessa 2014-2015. Tausta-ajatuksena oli kerätä tietoa siitä miten isovanhemman ja lapsenlapsen suhteeseen vaikuttaa kuvapuhelupalvelun käyttö. Pilotti oli osa LähiVerkon ylisukupolvista toimintaa.

Noin kahden kuukauden ajan isovanhemmilla ja lapsenlapsilla oli käytössä lainassa olleet tabletlaitteet ja PieniPiiri-kuvapuhelusovellus. Pilotissa oli mukana isovanhempia Etelä-Suomesta ja Lapista. Kokeilun aikana osa innostui käyttämään enemmän tietotekniikkaa ja pitämään yhteyttä lapsenlapseensa, mutta osa myös turhautui teknisiin ongelmiin ja päätyivät käyttämään tuttuja tapoja olla yhteydessä. Pilotti tuotti kuitenkin tärkeää tietoa Muruset-toiminnan kehittämiseen sekä toi projektiin tärkeää tietoa siitä kuinka huomioida etukäteen tekniset seikat piloteissa.

Tällä videolla Oskari ja Päiviö kertovat mitä pilottikokeilu toi heidän elämäänsä.