Omalla kohdallani olen löytänyt harjoittelun myötä digitaalisen pelaamisen uudelleen osaksi elämää. Olin opiskelun ja muiden kiireiden keskellä unohtanut miten mukavaa on rentoutua mieluista peliä pelaten. Itse pelaan älypuhelimella pelejä, joissa etenemään pääsee tyhjentämällä näytön erivärisistä ja – muotoisista kuvioista. Lapsuuden pelaamiseen liittyvät muistot liittyvät pelihetkiin vaarin kanssa. Pelasimme yhdessä esimerkiksi jatsia, erilaisia korttipelejä sekä kirppupeliä. Vaarin muistan pelanneen myös pasianssia yksin ollessaan. Tätini luona kyläillessä sain ensi kosketuksen digitaaliseen pelaamiseen pelaamalla Super Mario –peliä Nintendolla.

Ennen tämän tekstin kirjoittamista päätin testata millaisia hakutuloksia Googlen hakukone antaa ”digitaalinen pelaaminen” – haulla. Ensimmäiselle sivulle nousevat hakutulokset liittyivät vain lasten ja nuorten digitaaliseen pelaamiseen. Miksi digitaalinen pelaaminen yhdistetään vain lapsiin ja nuoriin? Tiedän, että digitaalinen pelaaminen ja pelaaminen yleensäkin eivät ole iästä riippuvaisia.

Pelaaminen itsessään merkitsee eri ihmisille erilaisia asioita ja eri ihmiset innostuvat erilaisista peleistä. Tämän havaitsin kun esittelin digitaalisia pelejä Lehmirannassa sisältötutoreille järjestetyssä peli-illassa.    Pelaaminen voi olla mukavaa ajanvietettä eikä sen tarkoituksena tarvitse olla itsensä kehittäminen tai kuntouttaminen. Digitaalisia pelejä voidaan kuitenkin käyttää myös kuntoutuksessa harjoittelun välineenä. Tulevana toimintaterapeuttina olen kiinnostunut siitä miten kuntoutuksessa voidaan hyödyntää erilaisia digitaalisia pelejä. Digitaalinen pelaaminenhan on esimerkiksi hyvä tapa kehittää ja ylläpitää muistia tai tasapainoa.

 

Tablet- ja älypuhelimien peleihin pääsi myös tutustumaan. LähiVerkon harjoittelija Elina neuvoi pelien kanssa alkuun Eeroa ja Marja-Leenaa.

Eero ja Marja-Leena tutustumassa minun opastuksella tablet- ja älypuhelimien peleihin Lehmirannassa sisältötutorien tapaamisessa.

Pelejä, pelaamisen muotoja ja pelivälineitä on olemassa monenlaisia. Pelata voi yksin tai yhdessä, joko tutun tai tuntemattoman kanssa. Digitaalisia pelejä voi pelata esimerkiksi älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella erilaisilla netissä olevilla pelisivuilla tai pelikonsolilla, kuten PlayStation, Xbox tai Wii. Digitaalisen pelaamisen kokeileminen ei vaadi suurien investointeja pelivälineisiin ja toisaalta monia pelejä voi pelata ilmaiseksi. Tärkeintä digitaalisessa pelaamisessakin on löytää itselle sopivin muoto.

Toisaalta on hyvä muistaa, että kaikkien ei tarvitse pelata. Suosittelen silti kokeilemaan digitaalista pelaamista. Mikäli se on itselle vierasta voi pelivinkkejä kysyä esimerkiksi ystäviltä, tuttavilta ja lähisukulaisilta. Heti ei myöskään tarvitse itse alkaa pelaamaan vaan tutustumisen digitaalisen pelaamisen maailmaan voi aloittaa seuraamalla vierestä vaikka ystävän, toisen ikäihmisen tai lastenlasten pelaamista.  Itselle sopivan pelin etsimisen voi aloittaa esimerkiksi miettimällä millaiset asiat itseä kiinnostavat tai selvittämällä löytyisikö aiemmin elämässäsi pelaamaa peliä digitaalisena. Myös tämän blogin loppuun on koottu muutamia tabletilla tai älypuhelimella pelattavia pelejä. Nämä ovat pelejä, joita sisältötutoreilla oli mahdollisuus pelata Lehmirannassa helmikuun alussa.

Sukellus digitaalisten pelien ja pelaamisen maailmaan on kokeilemisen arvoista!

Elina Kolehmainen

Kirjoittaja on toimintaterapeuttiopiskelija, joka on ollut työharjoittelussa EHYT ry:llä ja LähiVerkko-projektissa. Alla Elinan lupaama kooste muutamista tabletilla tai älypuhelimilla pelattavista peleistä.

Tabletilla tai älypuhelimella pelattavia pelejä:

Älypää

http://alypaa.com/

Mikäli olet kiinnostunut tietovisoista, kannattaa käydä tutustumassa tällä internet sivulla erilaisiin tietovisoihin. Tietovisoissa on valittavana eri aihealueita ja kysymysten vaikeustason valitseminen on myös mahdollista.

 

Sanajahti

Sanajahti
iPad: https://appsto.re/fi/y8_gE.i
Android: https://play.google.com/store/search?q=sanajahti&c=apps
Hinta: Ilmainen
Pidätkö sanojen etsinnästä? Tässä pelissä etsitään sanoja ruudukosta ja koitetaan löytää mahdollisimman monta sanaa.

 

GeoChallange

GeoChallenge
iPad: https://appsto.re/fi/_geIO.i
Hinta: Ilmainen
Mikäli haluat joko testata tietämystäsi tai oppia jotakin uutta eri maista, kannattaa tähän tietovisaan tutustua.

 

Ylehirsipuu

YLE hirsipuu
iPad:https://appsto.re/fi/2Pb-B.i
Hinta: Ilmainen
Testaa Yle hirsipuu-pelin avulla tiedätkö mikä sana puuttuu päivän uutisotsikosta.

 

rop

rop
iPad: https://appsto.re/fi/Az315.i
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.mildmania.rop
Hinta: Ilmainen
Testaa kuinka pitkälle pääset tässä mielenkiintoisessa pelissä. Pelissä muodostetaan mallin mukaisia kuvioita alustalle.

 

Threes!

Threes!
iPad: https://appsto.re/fi/Mdzo6.i
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=vo.threes.free
Windows puhelin: https://www.microsoft.com/fi-fi/store/apps/threes/9nblggh3rsrq
Hinta: Ilmainen
Pidätkö numeroiden pyörittelemisestä? Kokeile tässä pelissä kuinka pitkälle pääset yhdistelemällä numeroita toistensa kanssa.

 

2048

2048
iPad: https://appsto.re/fi/QT2hY.i
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.presselite.the2048game
Windows puhelin: https://www.microsoft.com/fi-fi/store/apps/2048/9wzdncrfhvtl
Hinta: Ilmainen
Tässä numeropelissä yhdistellään parillisia numeroita toistensa kanssa ja koitetaan saada summaksi 2048.

 

Mubik

Mubik Musical Puzzle
iPad: https://appsto.re/fi/1IrtI.i
Hinta: 1,99 €
Musiikkipeli, jossa soitetaan sormea näytöllä liikuttamalla kappaleita ja tunnistetaan niitä. Lisäksi pelissä mahdollista kokeilla kuinka tarkasti nuottien mukaisesti saat soitettua kappaleen. Pelistä löytyy myös lisätietoa kappaleen historiasta.

1 kommentti - Keskustele aiheesta