Olin jo edellisen työpaikkani kautta tutustunut alustavasti LähiVerkko-projektiin yhteisen palaverin kautta. Silloinkin työskentelin ikäihmisten ja tietotekniikan parissa toisella työnantajalla ja LähiVerkkolaiset ottivat yhteyttä kysyäkseen kokemuksistamme, kun projektin toiminta alkoi. En siis ole ollut mukana LähiVerkon alkuajoista asti, mutta tänä syksynä tulee jo neljä vuotta täyteen. Melko pitkä projekti siis. Ja voi ihmetys, miten nopeasti nämä vuodet ovatkaan kuluneet.

Olen työskennellyt monissa projekteissa ja ehtinyt olemaan niin monen työnantajan palveluksessa, etten enää pysy laskuissa mukana. Aikaisemmin en ole kuitenkaan ollut järjestössä töissä, vaan ainoastaan yritysten ja kuntien palveluksessa. Kun aloin ensimmäisenä työpäivänäni lukea projektisuunnitelmaa, huomasin pikaisesti, että järjestöissä ja projekteissa on omanlainen kielensä, jota uuden ihmisen oli vaikea ymmärtää. Aluksi kielimuuri vaikutti lähes ylitsepääsemättömältä. Mietin jonkin aikaa mitähän kaikkea minulta oikein odotetaan?

Jälkeenpäin rupesin miettimään, että niin sanottu tietokonetermistö kuulostaa varmasti yhtä haastavalta ihmisille, jotka eivät ole kasvaneet tietotekniikan parissa. Toivottavasti voisimme LähiVerkossa helpottaa ihmisten arkea kansanomaistamalla tätä hiukan pelottavaakin maailmaa kaikkien kiinnostuneiden käyttöön.

Ensimmäistä työvuotta varjostivat jonkin verran henkilöstövaihdokset. Puolet tiimistämme vaihtui, mutta onneksi saimme loistavia tyyppejä poislähteneiden tilalle. Myös projektipäällikkömme Marja palasi äityslomalta ja toiminta lähti todella käyntiin.

Ihan helppoa alkutaipale ei ollut muistakaan syistä. Toimintamme ja toimintatapamme tuntuivat monista hieman vieraalta. Yleensä Eläkeliiton projektit ja toiminnot ovat järjestäneet kursseja, mutta LähiVerkko järjestikin erilaisia pilottikokeiluja. Meitä pyydettiin järjestämään kursseja kerta toisensa jälkeen, mutta kyselijöille oli ikävää kertoa, että ne eivät kuuluneet projektimme toimintaan. Onneksi muutaman toimintavuoden jälkeen asia alkoi tuntumaan selvemmältä kaikille.

Olemme järjestäneet vuosien varrella monenlaisia pilotteja, joita suurin osa liittyi yhteydenpitoon tietotekniikan välityksellä. Osa koettiin toimiviksi, ihan kaikkia ei. Havaitsimme mm, että kaikki yhteydenpitosovellukset eivät ole yhtä toimivia. Samoin yritimme itse tehdä ikäihmisille suunnattua omaa sovellusta, mutta sekään ei ollut jättimenestys. Onneksi kuitenkin toimivia kokeiluja oli reilusti enemmän ja löysimme uusia tapoja vertaistukeen ja esimerkiksi verkkokokousten ja -koulutusten järjestämiseen.

Toivottavasti näiden onnistuneiden kokeilujen pysyvämpiä jälkiä nähdään jatkossakin Eläkeliiton ja EHYTin toiminnassa. Ainakin nettiopastajatoiminta, erilaiset yhteydenpitomahdollisuudet ja ylisukupolvinen toiminta tuntuvat tärkeiltä sekä meille, että muille mukana olijoille. On ollut ilo huomata, että osa ryhmistä on jatkunut itsenäisesti yhteydenpitoa ja vertaistukea senkin jälkeen, kun LähiVerkon työntekijät eivät ole enää mukana sen toiminnassa.

Mukana on ollut niin mahtavaa porukkaa, ettei heitä voi kehua tarpeeksi. Tärkeät sisältötutorit, kaikki pilottien osallistujat ja kaikki tavalla tai toisella mukana olleet ansaitsevat ison kiitoksen. Kiitos kaikille nykyisille ja entisille LähiVerkon työtovereille näistä vuosista!

Jouni Ahonen

Kirjoittaja on Lähiverkko-projektin aluesuunnittelija

 

3 kommenttia - Keskustele aiheesta