Aloitin työt SenioriVerkko-projektin virtuaaliprojektityöntekijänä vuonna 2014. Silloin tavoitteenani oli avoimuudella antaa uusia ajatuksia ja kertoa miten tieto- ja viestintätekniikkaa voidaan käyttää ikääntyneiden ja ammattilaisten parissa. Olen halunnut ilon ja hauskuuden kautta vakuuttaa, että tietotekniikka ja teknologia sopii kaikille ja on hyödyksi. Mielestäni olen siinä onnistunutkin!

SenioriVerkossa viestimme, että hyvinvointia voidaan luoda tieto- ja viestintätekniikan kautta. Olemmekin kutsuneet digitaaliselle tutkimusmatkalle seniorit ja heidän kanssaan työskentelevät ammattilaiset. Olemme kertoneet tietotekniikasta ja sen hyödyistä sekä hyvinvointia tukevista palveluista. Samalla olemme saaneet murrettua monia ennakkoluuloja teknologiaa kohtaan. Digikynnyksen ylitettyään seniorit ovat hankkineet älylaitteita, hakeutuneet opastuspisteisiin ja ryhtyneet hyödyntämään sähköisiä palveluja.

Kuva: Digikylli ja SenioriVerkko

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat opastuksiemme kautta huomanneet, miten teknologia voi auttaa heitä työssään. Yhdessä tekemiseen tulee uusia mahdollisuuksia, sen avulla voi markkinoida omaa arvokasta työtään ja vahvistaa ikäihmisten osallisuutta. Ammattilaiset ovat omaksuneet uudenlaisia toiminta- ja työtapoja, hieno juttu!

Pari lausetta on tullut mahdottoman tutuksi näiden vuosien aikana. ”Kone ei korvaa ihmistä” ja ”Kyllä ihmisen pitää kohdata toisensa.” Tottahan toki pitää kohdata. Välillä moinen vastakkainasettelu turhauttaa. SenioriVerkon toiminnalla on kaksi ydinviestiä: että päästäisiin eroon pelosta, jossa ihminen korvataan laitteilla ja se, että fyysinen kohtaaminen olisi maailman tärkein asia. Onko niitä pakko arvottaa? Kohtaaminen on aina tärkeä, tapahtui se kasvotusten tai tekniikan avulla. Meneillään oleva digibuumi on onneksi vähentänyt mustavalkoista ajattelua, mutta vielä on työtä tehtävänä ja sanaa levitettävänä!

Onneksi emme ole olleet asialla yksin. Iäkkäiden ja tietotekniikan puolesta toimivat myös muun muassa LähiVerkko, Enter ry, SeniorSurf ja Verkosta Virtaa. Yhdessä olemme muodostaneet tiiviin yhteistyöverkoston. Sama aihe ja samat haasteet ovat luoneet ymmärrystä. Olemme onnistuneet ajamaan vaikuttavasti yhteistä asiaa eteenpäin.

Kuva: DigiKylli ja SenioriVerkko

 

LähiVerkko-projekti on toiminut monipuolisesti ja erityisesti on minun mieltäni lämmittänyt ylisukupolvellinen toiminta. Isovanhemmat ja lastenlapset yhdessä, se on niin liikuttavaa ja ilahduttavaa. Ja voiko olla hienompaa toimintaa kuin Muruset.fi. LähiVerkon Netikäs-materiaalia olen lukenut ja käyttänyt hyödyksi opastuksissa. Olen osallistunut teidän webinaareihin ja pelitietämys on teidän ansiosta lisääntynyt. Olen aistinut, että haasteita on asettanut se, että projekti on kahden eri yhdistyksen yhteistyöprojekti. Ison projektin hallinta on varmasti ollut vaativaa. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo, monta pilottia olette tehneet, uusia tekemisen muotoja olette kokeilleet rohkeasti ja taistelleet sinnikkäästi teknologiamyönteisyyden eteen.

SenioriVerkon sanomana on se, että tieto- ja viestintätekniikan hyödyt ja huvit voivat olla, ja niiden tottavie pitäisikin olla, myös iäkkäiden ulottuvilla! Sitä on myös LähiVerkko toiminnallaan edistänyt ansiokkaasti, kiitos siitä teille!

 

DigiKylli
Kirjoittaja on SenioriVerkko-projektin virtuaalihahmo. Taustatukena toimivat verkkopalveluasiantuntijat Satu Veltheim ja Minna Piispanen.

DigiKylli-blogi (digikylli.blogspot.fi)
SenioriVerkko-projekti (senioriverkko.com)

Ei kommentteja - Keskustele aiheesta