Verkkokeskusteluissa on voimavaraa monipuoliseen asioiden käsittelyyn ja itsetutkiskeluun muiden keskustelijoiden kanssa, oli teemana sitten yhteiskunnalliset asiat, oma hyvinvointi, omat aatteet tai vaikkapa vaan oma harrastustoiminta. Verkkokeskusteluihin osallistujat voivat olla mistä tahansa päin maata ja he voivat olla keitä tahansa, joten tarjolla olisi monipuolisesti osaamista ja tietoa.

On esitetty arvio (Nielsen, Jakob 2006), jonka mukaan 90 % sosiaalisen median käyttäjistä on sellaisia, jotka seuraavat ja lukevat keskustelupalstoja, mutta eivät osallistu keskusteluun. 9 % osallistuu välillä keskusteluihin. Ja vain 1 % käyttäjistä tuottaa sisältöä ja osallistuu aktiivisesti. Minkälainen tämän yhden prosentin ja näkyvimmän ryhmän sisältö sitten on?  Toivottavasti ei negatiivista keskustelua eli valitusta, huutelua, ennakkoluuloja tai vihapuhetta.

Verkkokeskusteluissa piilee suuri potentiaali itsensä sivistämiseen. Tee siis päivän hyvä verkkoteko: Varaa itsellesi puolisen tuntia aikaa, etsi itseäsi kiinnostava verkkokeskustelu esimerkiksi uutisen kommentointipalsta tai tuotteen arvosteluun liittyvä keskustelu. Lue huolella pääkirjoitus sekä kanssakirjoittelijoiden kommentit. Voit etsiä aiheesta etukäteen tietoa ja perehtyä taustatekijöihin ennen kommentoimista.

Pohdi omaa mielipidettäsi ja osallistu keskusteluun. Tee se kunnioittaen muiden mielipidettä tai valitsemassasi pääkirjoituksessa esiintyviä henkilöitä. Ole valmis vastaanottamaan muiden mielipiteitä ja muuttamaan omia. Kukaan ei odota, että astuisit jonkun muun aatteisiin, mutta on hyvä tutkiskella muiden ajatuksia ja mielipiteitä, joiden pohjalta rikastuttaa omia näkökulmiaan.

Kiitokset ja keskustelevaa verkkoelämää

Petri Keskinen

Verkkopedagogi EHYT ry, LähiVerkko-projektin ohjausryhmän jäsen

 

Nielsen, Jakob (2006) Participation inequality: Encouraging more users to contribute. Alerrtbox: Current issues in Web Usability 2006.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Verkkokeskustelut+t%C3%A4yttyv%C3%A4t+usein+huudosta+ja+ennakkoluuloista/1135255011203

http://www.hs.fi/tekniikka/a1384830059546

1 kommentti - Keskustele aiheesta