Hetki sitten nauroin ääneen. Nauru kumpusi hauskasta ajatustenvaihdosta työkaverin kanssa Facebookissa. Vilkaisin askelmittaria vyötärölläni ja tunsin hyvää mieltä ottamistani 12 000 askeleesta. Puhelimessa vaihdoin kuulumiset 400 kilometrin päässä asuvan iäkkään äidin kanssa ja olin iloinen, että hän voi hyvin tänään. Äidin kanssa suunnittelimme kuvapuhelujen käyttämistä, jotta hän voisi seurata lasten touhuja. Se tekisi hänet onnelliseksi. Tunsin myös hiljaista helpotusta, kun kuulin hänen saaneen turvapuhelimen.

Voiko tekniikka tehdä ihmisen onnelliseksi? Onko onnellisuus virtuaalimaailmassa yhtä hyvää kuin onnellisuus ystävän kanssa kasvotusten?

Tekniikasta ja onnellisuudesta harvoin puhutaan samassa lauseessa. Yleensä tekniikasta puhuttaessa korostuvat sen ongelmat, vaarat ja haitat. Ehkä tämä johtuu siitä, että tekniikka tulee meille näkyväksi silloin, kun se ei toimi toivomallamme tavalla. Tekniikan hyödyt ja elämää helpottavat puolet ovat meille yleensä näkymättömiä.

Kun suhdettamme tekniikkaan pohtii hieman tarkemmin, huomaa että tekniikka itse asiassa muodostaa ympäristön, jossa elämme – halusimmepa sitä tai emme.

Vastaan itse alussa esittämiini kysymyksiin kyllä. Kyllä, uskon tekniikan voivan tuottaa onnellisuutta. Oikeastaan uskon, että kaikki keinot ja välineet onnellisuuden, hymyn ja ilon tavoittelemisessa ovat sallittuja. Tekniikan käyttöä tässä suhteessa ei ole mitään syytä vähätellä.

Positiivisen psykologian asiantuntija William Jamesilla on muutama vinkki onnellisuuden tavoitteluun
– aseta onnellisuus tärkeäksi tavoitteeksesi
– iloitse pienistä asioista
– hymyile
– ole kiitollinen

Suomalaisen vanhan kansan viisautta ei parane vähätellä, mutta kehotuksesta onnen kätkemiseen olen eri mieltä. Pikaisella tiedonhaulla löysin internetistä muutamia ajatuksia onnen jakamisesta, kuten tämän William Shakespearen toteamuksen:  ”Onni on parfyymi, ei sitä voi roiskia toisten päälle saamatta muutamaa pisaraa itseensä.” Onnen, ilon ja hymyjen jakamiseen nykyajan teknologia ja sosiaalinen media onkin aivan omiaan.

Kirjoituksen myötä haastan juuri Sinut siellä ruudun toisella puolella pieneen kirjoitustehtävään. Tehtävään voit osallistua (ja tehdä minut iloiseksi) kirjoittamalla tähän blogiin kommentin siitä, kuinka tekniikka on viime aikoina Sinua ilahduttanut ja hymyilyttänyt. Voiko tekniikka tehdä ihmisen onnelliseksi? Saamiamme vastauksia käytämme osittain tai kokonaisuudessaan ihmisten ilahduttamisessa Onnellisuuden päivän tapahtumassa 20.3. Voit kommentoida nimelläsi tai ilman, nimeä ei kuitenkaan julkaista lainausten käytön yhteydessä.

 

Lähiverkon tiimiläiset kehittelevät...

Lähiverkon tiimi on ollut tammikuun alusta alkaen täydessä vahvuudessaan. Takarivissä vasemmalta Marja, Riikka ja Maarit. Eturivissä Ida-Maria ja Jouni. Tammi- ja helmikuu ovat suunnittelun, kehittämisen ja onnellisuuden pohdintaa tiimiläisille.


Marja Pakarinen

LähiVerkon projektipäällikkö

4 kommenttia - Keskustele aiheesta