Sain tilaisuuden tutustua Celianet äänikirjoihin tietokoneen välityksellä omassa lempituolissa istuen ja kuunnellen. Tapahtumat ovat olleet elämyksellisiä niin kirjallisuuden, kuin tietotekniikankin osalta.

Palvelu on tarkoitettu painetun tekstin lukemisvaikeuksia omaaville henkilöille. Celianet-verkkopalvelussa on noin 40 000 kauno- ja tietokirjaa jotka ovat maksuttomia. Celiasta löytyy myös maksullisia oppikirjoja.

Tietotekniikka on minulle tuttua jo 30 vuoden ajalta, mutta se yksinkertaisuus ja vaivattomuus, jolla pääsee kuuntelemaan lempikirjaansa siitä paikasta mihin edellisellä kerralla olen sen lopettanut, käy todella vaivattomasti. Näin toipilaana sekä liikkumisvaikeuksia omaavana, jos tietokone on auki tai valmiudessa, koen että pääsen kirjan sisältöön nopeammin käsiksi kuin menemällä kirjahyllystä hakemalla kirjaa. Kuuntelu tapahtuu suoratoistona ja vaatii jatkuvan internetyhdeyten.

Minulta kysytään usein erilaisista ATK-ohjelmista, onko alkuun pääsy vaikeaa? On ja ei, se riippuu henkilön tavasta työskennellä. Minun tapani on syöksyä suoraan ohjelmaan ja vähintään ½ tunnin päästä, jos mikään ei onnistu, kaivan ohjeet esille ja silloin tiedän mitä etsin ja kappas vaan, Celian ohjelmakin aukeni kauniisti ja vaivattomasti. Ohjeet on tosi yksinkertaiset ja selkeät. Tosin minun kirjautumiseni viikolla Celiassa oli ohjelmisto päivitys ja kirjan latautuminen kesti kymmeniä minuutteja, joka muuten tapahtuu ykkösminuuteissa, riippuen tietysti nettinopeudesta.

Olen Celianet:issä käyttänyt Google Chrome sekä Microsoft Edge -selaimia, joista Edge toimii selvästi monipuolisemmin sekä hienosäätö-ominaisuudet ovat selvästi paremmat, suosittelen. Ääni on hyvin selkeä ja luonnollinen ainakin minun laitteissani, joskin läppärissäni on hifi-luokan äänikortti ja näyttöruutuna on lähes 10 vuotta vanha hifi-luokan 46 tuuman teräväpiirto TV, jonka kaiuttimista ääni kuuluu.

Celian palveluihin kuuluu myös tabletille ja älypuhelimille suunniteltu Pratsam Reader -ohjelma, jolla voi kirjan tallettaa laitteelle eikä jatkuvaa nettiyhteyttä silloin tarvita, kuunnella voi sitten missä vain ajasta ja paikasta riippumatta. Sairasteluni vuoksi en ole vielä ehtynyt kyseiseen ohjelmaan tutustua.

Mielestäni tämä on lukuvaikeuksia omaavalle ja kirjallisuudesta kiinnostuneelle tarpeellinen ja erinomainen palvelu.

Eero Tammentie
Kirjoittaja on LähiVerkon sisältötutor, joka lupautui testaamaan Celian palvelua, kun testaajaa etsittiin Celian puolesta. 

 

Mikä Celia?

  • Celia on valtion ylläpitämä saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus.
  • Celia tuottaa ja välittää äänikirjoja kaikille, joille lukeminen on vaikeaa.
  • Celian maksuttomassa äänikirjapalvelussa on yli 40 000 eri kirjaa.
  • Kirjoja voi kuunnella suoraan verkosta tabletilla, älypuhelimella tai tietokoneella.
  • Celian äänikirjat voi saada käyttöönsä kirjaston kautta – kysy kirjastosi asiakaspalvelusta lisää.
  • Lisää tietoa: celia.fi tai lähikirjastosi

 

Edit: Lisätty tietolaatikko Celiasta, ja täsmennetty paria kohtaa 3.4.2017. 

 

 

 

1 kommentti - Keskustele aiheesta