Älypuhelin on henkilökohtainen viestintälaite. Se laajentaa kännykkää uusilla ominaisuuksilla, jotka tavanomaisesti korvaavat osittain tai kokonaan aiempia erillisiä laitteita. Jokainen uusi älypuhelin pitää sisällään ainakin digitaalisen muistikirjan ja kalenterin, monipuoliset yhteystiedot, herätyskellon, kameran, navigaattorin ja verkkoselaimen. Lisäksi laitteeseen ladataan sovelluksia mm. verkkopankin käyttöön, uutisten seuraamiseen ja pelaamiseen liittyen. Seuraavassa on lueteltu muutamia älypuhelimen hankinnassa huomioitavia asioita.

  • Henkilökohtainen käyttötarkoitus. Ennen laitteen kunnollista kokeilua ei täysin tiedä, mitä käyttö tulee olemaan vaikkapa parin kuukauden kuluttua. Kannustan kokeilemiseen!
  • Näytön koko. Katselupinta-alan on oltava niin suuri, että perustoiminnot tuntuvat järkeviltä ja puhelimeen saa hyvän ”näppituntuman”. Mitä muuta tarvitaan, riippuu käyttötarkoituksesta. Kaikki eivät katso tv-ohjelmia tai lue uutisia puhelimesta, vaan laite voi viestinnän lisäksi toimia vaikkapa digitaalisena karttana.
  • Hinta-laatu. Noin sadan euron älypuhelimet ovat kirjoitushetkellä riittäviä peruskäyttöön, mikäli ei ole tarvetta suurelle näytölle. Tuntuvamman investoinnin mukana tulevat tyypillisesti laitteen teho/nopeus, laadukkaampi ja suurempi näyttö sekä enemmän tallennustilaa valokuville ja muille tiedoille. Ohjelmistot ovat pitkälti samat niin edullisessa kuin arvokkaammassa saman järjestelmän (iOS, Android, Windows Phone) laitteessa, kunhan molemmat ovat ”samalta aikakaudelta.”
  • Käyttöjärjestelmä. Lyhyesti sanottuna Applen kehittämä iOS toimii sulavasti, Googlen Android™ taas taipuu varsin moneen ja Windows Phone® osuu selkeimmin yhteen uusien Windows-tietokoneiden kanssa. Perustoiminnot kuten viestintä, pankkipalvelut ja vastaavat onnistuvat kaikilla laitteilla. Kysymys kuuluukin: haluatko ajaa Volvolla, Audilla vai kenties Volkkarilla? Jokaisella pääsee perille.
  • Ylläpito. Älypuhelimen todellinen käyttöikä nykyään on kolmisen vuotta. Laite kannattaa uusia säännöllisesti, sillä uudet sovellukset eivät kunnolla toimi vanhoilla laitteilla. Lisäksi älypuhelin ”hidastuu” ajan myötä, vaikka tätä ei yleensä itse huomaa.

Suositukseni on investoida riittävän suurella näytöllä varustettuun ja kohtuullisen uuteen laitteeseen. Testaa etukäteen kunnolla, jos mahdollista. Älypuhelimen käytön perusteisiin on tammikuusta 2015 alkaen monipuolinen ja ilmainen oppimateriaali Tieto- ja viestintätekniikkakoulun verkkosivustolla.

Riku E. Järvinen
Vieraileva blogisti on TVT-koulun perustaja. TVT-koulu tarjoaa teknologian käytettävyyteen liittyviä palveluita. 

 

3 kommenttia - Keskustele aiheesta