LähiVerkko-projektissa toteutettiin erilaisia verkkoluentoja eli webinaareja. Olemme koonneet tällä sivulle linkkejä webinaariemme tallenteisiin. Ne ovat vapaasti katsottavissasi. Tallenteet voi katsoa tietokoneella.

Jos haluat tietää lisää webinaariesta ja miten niitä LähiVerkossa toteutettiin, käy lukemassa seuraavat blogikirjoitukset:

Mikä ihmeen webinaari?

Sohvaperuna ei laiskottele!

 

Onnistumisen ilo -webinaarit

LähiVerkko toteutti 2016-2017 noin kerran kuussa Onnistumisen ilo -webinaareja. Niiden taustalla oli Onnistumisen ilo -seminaarit, joita projekti toteutti 2014-2016. Webinaarit olivat noin tunnin mittaisia ja käsittelivät eri projektin aihetta.

Hyvinvointia digitaalisista peleistä.
Voivatko pelit edistää terveyttä? Auttaako pasianssin naputtelu muistin toimintaan tai Wiin tasapainolaudalla keikkuminen kaatumisen ehkäisyyn? Asiasta olivat keskustelemassa 30.8.2017 LähiVerkosta Riikka ja Jouni. Tallenne on katsottavissa tästä linkistä.

Kuvapuhelut vertaistuen välineenä ja Skype ryhmätoiminnassa.
Monipuolinen vertaistuki on tämän päivän sana. Kuinka kuvapuheluja voidaan hyödyntää vertaistuessa? Miten ryhmätoimintaa voidaan rakentaa kuvapuhelujen ja chatkeskusteluiden kautta? Aiheeseen syventyivät 27.9.2017 LähiVerkosta Jouni ja apunen-toiminnasta Katja Harinen. Tallenne on katsottavissa tästä linkistä.

Mikä on LähiVerkko -projekti ja mitä hyötyä siitä voisi minulle olla?
LähiVerkko-projekti viimeinen toimintavuosi oli 2017. Neljän vuoden aikana on testailtu teknologian mahdollisuuksia auttavassa vapaaehtoistoiminnassa, ikäihmisten arjessa ja järjestötoiminnassa. Tule kuuntelemaan projektin tuloksia. Webinaaria vetivät 25.1.2017 LähiVerkon Marjan ja Ida-Maria. Tallenne on katsottavissa tästä linkistä.

Kaikki pelaa – peleistä iloa ja hyötyä.
Mitä digitaalinen pelaaminen tuo ikäihmisen arkeen? Mitä pelejä voisi pelata yksin, mitä yhdessä? Aiheesta oli keskustelemassa 22.2.2017 pelaamista harrastava eläkeläinen Anelma Kantola ja LähiVerkko-projektista Jouni ja Ida-Maria. Tallenne on katsottavissa tästä linkistä.

Sosiaalinen media yhdistystoiminnassa.
Miten somea voisi hyödyntää järjestössä tai pienessä yhdistyksessä? Tarkastelussa yhdistyksen sisäinen viestintä ja toiminta sekä laajempi somenäkyvyys. Keskustelemassa aiheesta 29.3.2017 olivat LähiVerkosta Jouni ja Ida-Maria. Pääset katsomaan tallenteen tästä linkistä.

Blogit ja kirjoittaminen verkossa.
LähiVerkon blogia on kirjoittanut ikäihmiset. Millaista on kirjoittaa julkista blogia ja mitä siinä pitäisi ottaa huomioon? Asiasta olivat 26.4.2017 keskustelemassa LähiVerkosta Ida-Maria ja LähiVerkon blogiin kirjoittaneita ikäihmisiä. Pääset katsomaan tallenteen tästä linkistä.

Mobiilisovellukset arjessa ilona ja hyötynä.
Miten sovelluksia käytetään ja mitä hyötyä niistä on? Älypuhelin tai tabletlaitesovelluksista olivat kertomassa LähiVerkosta Maarit ja Jouni 31.5.2017. Pääset katsomaan tallenteen tästä linkistä.

Some, digikuvaaminen ja käsityöharrastus.
LähiVerkko järjesti syksyllä 2016 pilotin, jossa kädentaitoharrastus yhdistettiin teknologian opetteluun. Näppärät netissä oli hauska ja innostava kokeilu uudenlaisesta eläkeläiskerhosta.  Mistä on kyse ja miten oman kädentaito ja teknologiataitojen opetteluun erikoistuneen kerhon voisi perustaa? Kysymyksiin oli 28.6.2017 vastaamassa Elämää Käsillä -hankkeen asiantuntija Marika Sarha ja LähiVerkosta Jouni Ahonen sekä Marja Pakarinen. Pääset katsomaan tallenteen tästä linkistä.

Aamukahvit ja mediasivistystä – Senior Surf -päivä 4.10.2016
Senior Surf -päivänä vuonna 2016 LähiVerkko halusi herätellä ihmisiä pohtimaan omaa käyttäytymistään, roolejaan ja mahdollisuuksiaan vaikuttaa verkossa. Vieraana webinaarissa oli Rauna Rahja Mediakasvatusseurasta. Keskustelua veti Ida-Maria Pankka. Voit katsoa tallenteen tästä linkistä.

Murtumatta mukana – liikunta-aktiivisuus, kaatumiset, kaatumispelko ja murtumat
LähiVerkko testasi yhteistyössä Eläkeliiton Murtumatta mukana -toiminnan kanssa voisiko webinaari toimia myös ikäihmisten liikuntaan liittyvien asioiden kertomisessa. 8.12.2016 LähiVerkon Jouni ja liikuntasuunnittelija Päivi Raittila Eläkeliitosta. Voit katsoa tallenteen tästä linkistä.

 

 

Kaikki pelaa -peliseminaari

Varsinainen ikäihmisille suunnattu peliseminaari oli 8.11.2016 klo 9-15.  Tallenteet seminaarin aamupäivän luennoista ja keskusteluista sekä lisätietoja voit katsoa osoitteesta www.lähiverkko.fi/peliseminaari. Ennen seminaaria LähiVerkko toteutti webinaarisarjan, joka käsitteli ikäihmisten digitaalista pelaamista.

Digitaalinen pelaaminen ja Kaikki Pelaa! -seminaari
Riikka ja Jouni käynnistivät 30.8.2016 LähiVerkon webinaarit keskustelemalla digitaalisesta pelaamisesta ja kertomalla myöhemmin syksyllä toteutettavasta Kaikki Pelaa! -seminaarista. Voit katsoa tallenteen tästä linkistä.

Pokemon Go – mistä on kyse?
Pokemon Go -buumi valtasi Suomen ja maailman kesällä 2016. Sen pelaamisesta innostuivat myös ikäihmiset. LähiVerkon Riikkaa kiinnosti tietää, mistä suositussa pelissä oikein on kyse ja  pelasivatko kenties osallistujat itse. Webinaarissa 16.9.2016 oli mukana Pokemon Go’ta pelaava eläkeläinen Maria. Katso tallenne.

Pelejä kaiken ikää
Miten digitaalisia pelejä kehitetään, millaiset pelit kiinnostavat ja ovat hyödyllisiä erityisesti eläkeläisen näkökulmasta? Voit katsoa 30.9.2016 nauhoitetun tallenteen tästä linkistä. Tallenteen äänentoistossa on hieman ongelmia. Pahoittelemme tätä.

Miten järjestän pelitapahtuman?
Ideoita ja vinkkejä digitaalisten pelien hyödyntämiseen ja pelitapahtuman järjestämiseen mm. palvelutaloissa. 14.10.2016 pidetyssä webinaarissa Jouni ja Riikka avasivat kokemuksia erilaisista digitaalisten pelien pelitapahtumista. Webinaari oli osa Kaikki Pelaa! -seminaaria edeltäviä webinaareja. Voit katsoa tallenteen tästä linkistä.

Virtuaalitodellisuus – mistä on kyse?
Tutustutaan yhdessä virtuaalitodellisuuteen. Mitä se tarkoittaa, miten se käytännössä toimii ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa ikääntyvän hyvinvointiin? 28.10.2016 Jounin ja Riikan pitämä webinaari oli osa Kaikki Pelaa! -seminaaria edeltäviä webinaareja. Voit katsoa tallenteen tästä linkistä.

 

Onnistumisen ilo -seminaarit 

LähiVerkko toteutti seitsemän Onnistumisen ilo -seminaaria vuosina 2014-2016. Paikkakunnat olivat Jyväskylä, Tampere, Lappeenranta, Kuopio, Oulu, Turku ja Rovaniemi. Osa tilaisuuksista lähetettiin suorana ja tallennettiin. Voit katsoa tallenteet alla olevista linkeistä Youtube-videoupotuksista.

Seminaarimalli oli yksinkertainen: Puoli päivää oli varattu IkäAkatemialle, jossa teemat liittyivät ehkäisevään päihdetyöhön ja puolipäivää Onnistumisen ilolle, jossa keskiössä olivat LähiVerkon teemat. Kohderyhmänä oli ikäihmiset ja heidän parissaan työskentelevät. Tavoitteena oli tarjota informatiivinen ja innostava päivä osallistujille.

 

Rovaniemen Onnistumisen ilo syksyllä 2016.

Aamupäivän ensimmäiset kolme osiota olivat LähiVerkon Ida-Maria Pankan tervetuliaissanat ja LähiVerkon esittely, Päivi Rasin ja Arja Kilpeläisen puheenvuoro Lapin ikäihmisten tietotekniikan ja netin käytöstä sekä viimeisenä LähiVerkon Jouni Ahosen sosiaalista mediaa käsittelevä puheenvuoro. Voit katsoa ne tästä linkistä.

Aamupäivän toisen osion aloitti Lea Sannelvuo vertaistukea verkossa kokemuksillaan. Toisena oli Mirja Stålnacke kertomassa Digilähettiläistä ja heidän tarjoamastaan nettiopastuksesta. Voit katsoa ne tästä linkistä.
Valitettavasti lähetyksessä olleiden ongelmien takia paneelikeskustelua ja aamupäivän päätössanoja ei voi katsoa tallenteena. Pahoittelemme tätä.

Tampereen Onnistumisen ilo 29.9.2015

Tampereen seminaaripäivässä saatiin kuulla pelaamisesta, mobiililaitteiden käytöstä, vapaaehtoistoisten kokemuksista Skypen käytöstä, Mukanetin tarjoamasta tuesta tietotekniikan käyttöönotossa ja mielenkiintoinen paneelikeskustelu ikäihmisten tietotekniikan käytöstä.

Ensimmäisessä videossa LähiVerkon projektisuunnittelija Ida-Maria Pankka esittelee LähiVerkko-projektia, sekä Marko Siitonen puhuu yhteisöllisyydestä ja oppimisesta pelien maailmoissa.

LähiVerkko-projektin Riikka Marttinen kertoo kuin tablet voi olla arjessa apuna ja ilona.

Kokemusasiantuntija Pirkko Marjavaara kertoo taulutietokoneesta vapaaehtoistoiminnan yhteistyövälineenä. (LähiVerkon Päijät-Hämeen Skype-pilotti.)
Mukanetti ry:n toiminnanjohtaja Eija-Riitta Kortesluoma kertoo yhdistyksen vertaistuellisesta tietotekniikkaopastuksesta Tampereen seudulla.
Paneeli ikäihmisten teknologian käytöstä. Mukana Kirsti Röyskö Mukanetti ry:n vapaaehtoinen, Marko Suvila LikiOma-projektista, Perttu Rasi Tampereen kaupunginkirjastosta, Jouni Alho Pelitaito-kouluttaja, Esko Erkkilä Eläkeliiton Tampereen yhdistyksestä sekä Tiina Etelämäki VTKL:n SeniorSurf-toiminnasta.

 

 

Lappeenrannan Onnistumisen ilo 14.10.2015.

Lappeenrannan Onnistumisen ilo -seminaarissa eläkeläinen Hannu Pyykkönen kertoi omasta tietotekniikka ja somehistoriasta, eläkeliiton apunen-vapaaehtoinen Kaija Kilpeläinen kertoi nykyteknologian käytöstä vapaaehtoistoiminnassa ja paneelikeskustelussa pohdittiin ikäihmisten tietotekniikan käyttöä. Paneelikeskustelussa puitiin Etelä- ja Pohjois-Karjalan näkökulmasta ikäihmisten tietotekniikan käyttöä.

Lappeenrannankin Onnistumisen ilon avasi LähiVerkko-projektin Ida-Maria Tanhua. Voit katsoa avauksen tästä tallenteesta.

 

Hannun huimaa teknologiahistoriaa voit katsella tästä videosta.

 

Kaijan kokemuksia älylaitteista vapaaehtoistoiminnassa voit katsoa tästä.

 

Paneelikeskustelijoina olivat Paula Mäkelä, erikoiskirjastonhoitaja, Lappeenrannan kaupungin kirjasto;  Tuula Jokiranta, toiminnanjohtaja, Joen Severi ry;  Niina Turunen, Projektivastaava, Palveluyhdistys Rateva ry, Miä ite – myö yhessä –projekti; Janus Pitkänen, Pelitaito-kouluttaja ja  Marjukka Ervelius, projektityöntekijä, Eksote.

 

Oulun Onnistumisen ilo -seminaari 30.10.2015

Oulussa sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä puhui otsikolla ”Facebook on narsisteja pullollaan ja some muutenkin nuorten hömppää” -vai onko? LähiVerkon Riikka Marttinen kertoi Tablet-laitteista ilona ja hyötynä. Harton ja Riikan osuudet ovat peräkkäin ensimmäisessä videossa.

Toisessa videoassa LähiVerkon Isovanhemmat verkossa -pilotissa mukana olleet Päiviö ja Oskari kertovat kokemuksistaan kuvapuhelulla kommunikoimisesta. Jarno Laakso Oulun kaupunginkirjastosta kertoi ikäihmisten teknologian käytöstä kirjaston näkökulmasta. Päivän päätteeksi oli vielä paneelikeskustelu ikäihmsiten tietotekniikan käytöstä. Panelisteina olivat Tiina Etelämäki, VTKL:n SeniorSurf-toiminta, projektisuunnittelija; Juulia Andersson, Enter ry, toiminnanjohtaja; Anssi Lautamo, Pelitaito-kouluttaja; Aulikki Heinonen, Eläkeliiton Oulun yhdistys, eläkeläinen; Harto Pönkä, sosiaalisen median asiantuntija; paneelin juontajana Ida-Maria Pankka, LähiVerkko-projekti, projektisuunnittelija.