Aloitimme viime vuonna ikäihmisille suunnatun mediasivistysmateriaalin teon. Netikkäiden teossa halusimme hyödyntää verkon tarjoamia mahdollisuuksia. Lopulta kaksi asiaa tulivat pysyviksi osiksi Netikkäiden tekoprosessia. Ne olivat 1. Google Docsin hyödyntäminen kirjoittamisprosessissa ja 2. etäosallistumismahdollisuus Skypen avulla työryhmän palavereissa. Tässä bloggauksessa tartutaan yhdessä kirjoittamiseen ja mitä mahdollisuuksia verkko siihen tarjoaa.

Verkosta löytyy useita eri palveluita, joissa voi usea kirjoittaja yhtä aikaa kirjoittaa tekstejä. Yhteinen asiakirja, jossa näkyvillä on aina uusin tallennettu versio, helpottaa esimerkiksi yhdistyksen kokousten muistioiden tekoa. Netikkään kohdalla loimme seitsemän asiakirjaa Google Docs -palveluun. LähiVerkko-projektilla on tunnukset Googleen. Tunnuksilla voidaan Docsin lisäksi käyttää esim. Youtubea. Seitsemästä asiakirjasta ensimmäinen oli työryhmän tapaamisten muistio ja kuusi muuta olivat omat tiedostot jokaisen Netikkään teemalle.

Lähetimme jokaisesta tiedostosta työryhmäläisille suoraan sähköpostiin kutsun tulla työstämään niitä. Työryhmäläiset saivat sähköpostiinsa linkin, jonka kautta pääsi asiakirjaan. Jokainen pystyi tarkastelemaan asiakirjaa omalta laitteeltaan (tietokone, tablet-laite tai älypuhelin) mihin kellon aikaan tahansa. Sovimme, että minä kirjoitan varsinaista tekstiä ja tietyin väliajoin työryhmäläiset kävivät lukemassa tekstiä. He tekivät muutosehdotuksia suoraan tekstiin tai jättivät kommentteja. Kaikki tallentui automaattisesti asiakirjaan. Ei tarvinnut muistaa painaa tallennus-nappia. Kun teksti oli lopulta valmis, pystyi taittaja poimimaan tekstin suoraan asiakirjasta ja työstämään sen omalla ohjelmallaan painokuntoon.

Mediasivistysmateriaalin tekemiseen yhteinen asiakirjan työstömahdollisuus oli pelastus. Työryhmäläisiä oli lopulta ympäri Suomea ja Word-tiedostojen pallottelu sähköpostilla kommentteja varten olisi ollut aikaa vievää ja hankalaa. Yhteinen työstäminen verkossa oli kuin keskustelua ja ajatusten vaihtoa. Jokaisen näkemykset tulivat kuulluksi ja niiden avulla pystyttiin työstämään tekstiä eteenpäin. Nyt kun viimeisiä osia työstetään loppuun tuntuu jopa haikealta. Olemme saaneet yhdessä aikaan hienon materiaalin ikäihmisten mediasivistyksen tueksi käyttämällä yhtä niistä keinoista, joista itse materiaalissakin puhutaan.

Tekstin kirjoittaminen yhdessä

p.s. Goolge Docs -tunnukset voi luoda itselleen kuka tahansa. Jos sinulla on entuudestaan gmail-tili, toimii sanat tunnukset myös Docsissa. OneDriveen taas käy hotmail- tai windowslive-tunnukset. Kannattaa kokeilla käyttöä!

 

Ida-Maria Pankka
Kirjoittaja on LähiVerkon projektisuunnittelija ja Netikäs-mediasivistysmateriaalin tekijä. Netikkäitä voi lukea osoitteessa www.netikäs.fi

1 kommentti - Keskustele aiheesta